Enzym verantwoordelijk voor obesitas-gerelateerde hoge bloeddruk vastgesteld


Ontdekking kan leiden naar nieuwe behandelingen hart-en vaatziekten veroorzaakt door obesitas

Obesitas is een serieus gezondheidsprobleem voor ongeveer een derde van de volwassenen in de Verenigde Staten. Mensen met obesitas hebben een vergrote kans op diabetes en hart- en vaatziekten, inclusief hypertensie. Een recente studie, aangevoerd door een wetenschapper van de Universiteit van Missouri, identificeerde het verantwoordelijke enzym voor obesitas-gerelateerde hypertensie - een ontdekking die kan leiden naar nieuwe opties voor behandeling.

"Hypertensie is een toestand waarbij slagaderlijke bloedvaten worden blootgesteld aan een constante verhoogde bloeddruk, waarbij het hart harder moet werken om het bloed door het lichaam te pompen," zegt William Durante, een professor in de medische farmacologie en fysiologie van de MU School of Medicine en hoofdauteur van de studie. "Hypertensie kan leiden tot ernstige gezondheidsaandoeningen als hartaanvallen, nieruitval, orgaanbeschadiging en verzwakte of gescheurde bloedvaten. Door genetisch obese ratten te vergelijken met magere ratten, ontdekten we dat de obese diertjes een tekort hadden aan het aminozuur arginine door verhoogde activiteit van het enzym arginase, die dit molecuul afbreekt."

Hoewel arginase in ons gehele lichaam aanwezig is, wordt het primair in de lever aangetroffen. Arginase helpt bij het afbreken van ammonia, dat uiteindelijk met de urine het lichaam uitspoelt. Echter, Durante's team ontdekte aanzienlijk meer arginase-activiteit in het bloed en de bloedvaten van obese ratten, vergeleken met de slanke diertjes.

"Het probleem bij deze ontwikkeling is dat arginase de arginine in bloed en bloedvaten uitput, die nodig is om stikstofmonoxide te genereren," zegt Durante. "Stikstofmonoxide is een door arginine gevormd gas, dat de bloedvaten ontspant en slagaderlijke bloeddruk verlaagt. De vernietiging van arginine door arginase verlaagt het stikstofmonoxide niveau, wat leidt tot vernauwing van de bloedvaten en hoge bloeddruk."

Door twee methodes te hanteren om het argininegebrek te corrigeren, gaf Durante's team de obese dieren het aminozuur supplement L-arginine. Bij de tweede methode werden medicijnen gebruikt die de arginase-activiteit blokkeerden. Hoewel beide benaderingen de productie van stikstofmonoxide herstelden en de hypertensie terugdrongen, is het gebruik van arginase-remmende medicijnen waarschijnlijk een betere oplossing.

"Het blokkeren van arginase-activiteit biedt een meer specifieke benadering van de behandeling van hypertensie, omdat je rechtstreeks het onderliggende biochemische tekort bij obesitas aanpakt," zegt Durante. "L-arginine is een natuurlijk aminozuur dat voorkomt in rood vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten. Het wordt ook vervaardigd en gebruikt als voedingssupplement of medicijn. Echter, een voedingsgerichte benadering met L-arginine is waarschijnlijk niet de beste behandelingsoptie. Ja, arginine verhoogt stikstofmonoxide, maar het heeft ook invloed op andere biologische effecten, en het kan door arginase omgezet worden naar alternatieve bestanddelen die de voordelen voor de bloedsomloop tegengaan."

In toekomstige studies hopen wetenschappers de oorzaak te onderzoeken van de verhoogde arginase-activiteit in het bloed en de bloedvaten van obese dieren. Hoe dan ook, Durante vermoedt dat het vaststellen van de rol van arginase bij het ontstaan van obesitas-gerelateerde hypertensie uiteindelijk van nut kan zijn voor obese patiënten.

"Obesitas is een aanzienlijk gezondheidsprobleem; niet alleen hier, maar wereldwijd," zegt Durante. "De sleutel naar het terugdringen van de gevolgen van obesitas-gerelateerde hypertensie ligt in het effectief blokkeren van arginase-activiteit. Deze nieuwe wetenschap kan helpen bij de ontdekking van behandelingsopties van obese patiënten met hoge bloeddruk."

Vertaling: Ellen Lam

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats