Trauma’s in de kindertijd lijken het risico op hoge bloeddruk bij volwassenheid te vergroten


Augusta, Georgië -. Kinderen die last hebben van meerdere traumatische gebeurtenissen, van emotioneel en seksueel misbruik tot verwaarlozing, hebben een hogere bloeddruk dan leeftijdsgenoten.

Het verschil van 10 punten in de systolische druk - het hoogste getal ter aanduiding van de druk terwijl het hart samentrekt - bij vroege volwassenheid geeft hen een hoger risico op hypertensie en coronaire hartziektes wanneer zij ouder worden, zei Dr Shaoyong Su, genetisch epidemioloog aan het Medical College of Georgia aan de Georgia Regents University.

Als voorbeeld vergelijkt hij twee blanke mannen in de studie met de zelfde body mass index, deze zonder verstoorde kinderjaren of ACE had een systolische druk van 117; zijn collega met vier of meer ACE’s had 127.

"Dat is een groot verschil", zei Su, medeauteur van het artikel dat verscheen in het American Heart Association tijdschrift Circulation. "Je kunt voorspellen dat vijf jaar later, deze jonge mensen hypertensie hebben." Hij merkte op dat een exponentiële toename van de druk verband heeft met een toenemend aantal slechte gebeurtenissen.

ACE omvat emotioneel, fysiek en seksueel misbruik; emotionele en lichamelijke verwaarlozing en huishoudelijke disfunctie, zoals drugsmisbruik of huiselijk geweld. MCG onderzoekers vonden dat de bloeddruk verhoging als gevolg van het ervaren van meerdere ACE’s niet volledig te verklaren was door bekende gelijktijdige risicofactoren zoals mannelijk, zwart, een lage sociaal-economische status, inactiviteit, overgewicht en roken.

"We hopen dat deze studies de noodzaak zal doen inzien om kinderen en jonge volwassenen te screenen op ervaringen tijdens hun jeugd om dit verhoogde risico vroegtijdig te kunnen identificeren en zo de veerkracht tot herstel te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd te verminderen”, zei Su. "Eerst moeten we weten en accepteren dat deze problemen zich tot op zekere hoogte voordoen bij de meeste van onze kinderen."

De studie analyseerde de gegevens verzameld van jongeren, die enu en gemiddelde leeftijd van 30 hebben, die deel uitmaakten van een lange-termijn studie bij het MCG Georgië Prevention Intstitute om de ontwikkeling van de cardiovasculaire risicofactor na te gaan. ACE's werden beoordeeld bij evenveel mannen als vrouwen en zwarten en blanken, 213 en 181, respectievelijk. De bloeddruk werd gemiddeld 13 keer gemeten over een periode van 23 jaar. Informatie over ACE werd verzameld nadat de deelnemers de 18 bereikt hadden.

Ongeveer 70 procent van de kinderen uit het Richmond County openbaar schoolsysteem meldden ten minste één ACE; 18 procent gaf aan van meer dan drie. Ongeveer 30 procent van die 18 procent kwam uit goed opgeleide gezinnen met goede inkomens. In feite, tegenstrijdig aan de associaties tussen ACE en een lagere sociaal-economische status, kregen de onderzoekers van 50 procent van de deelnemers te horen dat ze een voorgeschiedenis van kindermishandeling hadden en 40 procent uit een gemiddeld of hoog inkomen gezinnen meldden verwaarlozing. Terwijl de bloeddruk van de zwarte mannen de neiging had tot hogere waarden en zwarten iets meer ACE hadden ondervonden was er geen significant verschil in de gevolgen van de impact op de bloeddruk tussen zwarten en blanken, vonden de onderzoekers.

Hoewel veel studies hebben gekeken naar de impact van de invloed op de gezondheid zijn prospectieve studies over de associatie met een hoge bloeddruk ontwikkeling schaars, schrijven de onderzoekers, en de matigende effecten van etniciteit en geslacht was niet onderzocht.

De nieuwe studie benadrukt opnieuw dat trauma’s algemeen voorkomen, en in overeenstemming met eerdere studies, dat een groter aantal ACE resulteert in een toename van zowel de bovenste als de onderste bloeddrukwaarde bij jonge volwassenen wat een cumulatief effect suggereert.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats