Biologische landbouw kan het agrarische ecosysteem van koolstofbron doen ombuigen naar koolstofopnemer


Ongeveer 35% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG) is afkomstig van de landbouw. Sommigen stellen dat de mens de opwarming van de aarde kan doen keren door regeneratieve, biologische landbouw, veeteelt en landgebruik. Het vermeerderen van organisch materiaal in de bodem zal niet alleen koolstof vastleggen en de uitstoot verminderen, maar zal ook nog het vermogen van de bodem verbeteren om water en voedingsstoffen vast te houden en zo mee te werken aan de strijd tegen plagen en droogte.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de vruchtbaarheid van de bodem te behouden, zou de biologische landbouw een verstandige keuze zijn voor het verminderen van het intensief gebruik van kunstmest, de bescherming van het milieu en de verdere verbetering van gewasopbrengsten. Recent onderzoek toonde aan dat de vervanging van kunstmest door organische mest een aanzienlijke verminderde uitstoot van broeikasgassen geeft. Biologische landbouw kan het agrarisch ecosysteem van koolstofbron doen keren naar koolstofopnemer.

Om het potentieel van landbouwgronden als een koolstofopslag zonder opbrengstverliezen te onderzoeken, deed Jiang Gaoming, professor aan de Chinese Academy of Sciences’ Institute of Botany, een experiment op een gematigde eco-boerderij in het oosten van het platteland van China. Gewasresten werden gebruikt als veevoer en het gecomposteerde rundveemest werd op het akkerland gebracht in een rotatiesysteem van wintertarwe en maïs. Gewasopbrengst en uitstoot van broeikasgassen (BKG) werden zorgvuldig berekend volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Guidelines for National Greenhous Gas Inventories 2006.

Deze studie toonde aan dat de vervanging van kunstmest door organische mest een aanzienlijk verminderde uitstoot van broeikasgassen gaf. Opbrengsten van tarwe en maïs vermeerderden en de bodemvruchtbaarheid ging erop vooruit door toepassing van dierlijke mest. Volledige vervanging van kunstmest door organische mest verminderde de uitstoot van broeikasgassen in die mate dat het landbouw ecosysteem van koolstofbron (+ 2,7 t CO2-eq hm-2 yr-1.) omsloeg naar koolsofopnemer (-. 8.8 t CO2-eq hm-2 yr-1).

Optimaal gebruik maken van de gewasresten als voeder voor vee, het verzamelen en composteren van mest en het vervangen van een deel van de kunstmest door organische mest zijn succesvol gebleken als ideale keuzes om energieverspilling en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zonder gewasopbrengst te verliezen. Een combinatie van organische mest en kunstmest gaf het beste resultaat in de verbetering van de kwaliteit en de opbrengsten van de bodem en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Uitsluitend gebruik van kunstmest op de landbouwgrond leidt niet alleen tot een grotere uitstoot van broeikasgassen maar ook tot een slechtere kwaliteit van de bodem.

Vertaling: Andre Teirlinck


Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief. [Link]


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats