Bijen in de stad: hoe urbanisatie de bestuivers kan helpen


Steden dragen meer bij aan een hoge diversiteit van bijen dan verwacht, volgens een recente studie*. Het onderzoek, dat over het hele Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd, vergelijkt drie landschapstypen: natuurgebieden, landbouwgronden en de stedelijke omgeving. Daaruit blijkt een hoger aantal soorten hommels en solitaire bijen in de steden dan op het platteland.

De diversiteit van alle bestuivende insecten samen – waaronder soorten bijen, vliegen, zweefvliegen en vlinders – blijkt echter niet significant te verschillen tussen de drie landschapstypen. De onderzoekers bepleiten dat er meer aandacht moet komen voor de functie van groene ruimtes in de stad, omdat dit belangrijke leefgebieden kunnen vormen voor bestuivers.

Bij zo’n driekwart van de voedselproductie van de wereld is dierlijke bestuiving betrokken, een bijdrage aan het ecosysteem die wereldwijd wordt geschat op 153 miljard euro. Het probleem waar we voor staan is dat er over de hele wereld steeds minder bestuivers zijn. Dit komt door verschillende oorzaken die met name gerelateerd zijn aan ontwikkelingen in de land- en tuinbouw.

Aangezien een groeiend aantal Europeanen er voor kiest om in de steden te wonen, is het belangrijk te weten wat de invloed kan zijn van onze stedelijke omgeving op deze belangrijke insecten.

In dit onderzoek zijn 36 locaties van een vierkante kilometer elk, geïnventariseerd op bloembezoek in en rond 12 verschillende steden verspreid over het Verenigd Koninkrijk tussen mei en september 2011. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn:

- De diversiteit van bestuivende insecten blijkt in alle drie de landschapstypen verrassend gelijk
- In stedelijke gebieden worden significant meer soorten bijen gevonden, met name hommels en solitaire bijen
- De aanwezigheid van zweefvliegen - die als bestuiver een sleutelrol vervullen - is lager in stedelijke gebieden dan in zowel natuur- als landbouwgebieden
- De samenstelling van soorten bestuivende insecten is meer vergelijkbaar binnen alle stedelijke gebieden dan binnen de natuur- of landbouwgebieden

Steden worden meestal niet beschouwd als bron van biodiversiteit, toch zijn ze dat wel als het gaat om bloeiende planten. De bijzondere beplanting van particuliere tuinen en openbare ruimtes brengt een gevarieerd netwerk tot stand van bloeiende plantensoorten ten gunste van een breed scala aan bestuivers. Dit onderzoek laat zien dat bestuivende insecten in de steden een grotere diversiteit aan planten bezoeken door het hoge aantal niet-inheemse soorten in de stad ten opzichte van het platteland. Dit betekent echter ook dat insecten dan minder efficiënte bestuivers kunnen zijn, aangezien ze een mengeling van stuifmeel met zich meedragen bij bloembezoek aan onderling niet-verwante plantensoorten.

Het onderzoek komt tot een afwijkende conclusie ten opzichte van voorgaande studies, die in het algemeen aan de stedelijke omgeving juist een significant negatieve invloed toeschrijven op de aanwezigheid van bestuivers en hun soortenrijkdom. Het huidige onderzoek is echter het meest omvangrijke op dit gebied, dat bestuivende insecten vergelijkt in stedelijke en landelijke gebieden. Bovendien is dit het eerste onderzoek dat gegevens gebruikt uit verschillende geografische gebieden over eenzelfde periode.

Aangezien de verwachting is dat de urbanisatie in Europa verder toeneemt in de komende jaren, zal het steeds relevanter worden om de stedelijke omgeving te beheren als een belangrijke leefomgeving voor bestuivende insecten.

De onderzoekers waarderen de aandacht die de laatste jaren is uitgegaan naar het bevorderen van bestuivende insecten in landbouwgebieden. Toch stellen zij voor dat er meer gedaan wordt om nu ook in stedelijke gebieden de kwaliteit te verbeteren ten behoeve van de bestuivers. Dit kan maatregelen inhouden zoals meer bomen in de stad, grasvelden met wilde bloemen, graspercelen ongemaaid laten en het stimuleren van kleinschalige stadslandbouw zonder pesticiden.

Vertaling: Pieter Geluk
www.groentekst.com

* Katherine C. R. Baldock e.a. (2015). Where is the UK’s pollinator biodiversity? The importance of urban areas for flower-visiting insects Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 282: 20142849. DOI: 10.1098/rspb.2014.2849
http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/282/1803/20142849


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats