Moederschap verandert permanent de hersenen en reacties op hormoontherapie op latere leeftijd


Liisa Galea van de Universiteit van British Columbia presenteert haar nieuwste bevindingen over hormoontherapie en hersenfunctie tijdens de 9e Jaarlijkse Canadese Neuroscience Meeting

Hormoontherapie (HT) wordt voorgeschreven om enkele van de symptomen van de menopauze bij vrouwen te verminderen. Menopauzale vrouwen worden vaker gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer maar niet met andere vormen van dementie, en HT wordt voorgeschreven om cognitieve achteruitgang bij postmenopauzale vrouwen te behandelen, met een variabele mate van effectiviteit. Nieuw onderzoek door Dr. Liisa Galea, aan de University of British Columbia, suggereert dat de vorm van oestrogenen in HT en eerder moederschap kritisch kunnen zijn bij het verklaren waarom HT verschillende effecten heeft.

Uit onderzoek bij vrouwen, en Dr Galea's onderzoek bij dieren blijkt dat één vorm van oestrogenen, genaamd oestradiol, welke de overheersende vorm van oestrogenen bij jonge vrouwen is gunstige effecten hadden, terwijl estrone, dat de overheersende vorm van oestrogenen bij oudere vrouwen, dit niet hadden.

Bovendien zijn de effecten van estrone ook afhankelijk van de vraag of de ratten een moederschap ervaring hadden:-estrone gebaseerd HT verminderde het leervermogen in ratten van middelbare leeftijd die moeders waren, terwijl het beter leervermogen toonde in ratten die dit niet waren. Dr. Galea's nieuwste resultaten werden gepresenteerd op de 9e Jaarlijkse Canadese Neuroscience Meeting, op 25 mei 2015 in Vancouver, British Columbia.

"Onze meest recente onderzoek toont aan dat eerder moederschap cognitie en neuroplasticiteit verandert in reactie op hormoontherapie, waaruit blijkt dat het moederschap permanent de hersenen verandert", zegt Dr. Liisa Galea.

Dr. Liisa Galea is geïnteresseerd in hoe hormonen hersenen en gedrag beïnvloeden. Aangetoond is dat hormoontherapie (HT) verschillende effecten op de hersenfunctie heeft en Dr. Galea merkte op dat een factor die niet veel aandacht heeft gekregen de vorm is van oestrogenen in HT. Er zijn drie vormen van oestrogenen: estradiol, estrone en oestriol. Estradiol is de krachtigste van de oestrogenen, en het is de meest voorkomende vorm bij jonge vrouwen, terwijl estrone een zwakker oestrogeen en is de meest voorkomende vorm bij postmenopauzale vrouwen. Een systematische review van de gepubliceerde wetenschappelijke literatuur geeft aan dat-estradiol gebaseerde HT meer gunstige effecten kan hebben, terwijl-estrone gebaseerd HT's een meer nadelig effect op cognitie en risico op dementie bij vrouwen kan hebben.

Dr. Galea onderzocht hoe twee vormen van oestrogenen, estradiol en estrone neuroplasticiteit beinvloeden, dat is hoe zenuwbanen in de hersenen veranderen in reactie op verschillende factoren. Haar studies richten zich op een specifieke regio in de hersenen, genaamd de hippocampus, die een belangrijke rol heeft in het geheugen en ruimtelijk inzicht, zoals navigatie vaardigheden. Beide vormen van oestrogenen verhoogde de productie van nieuwe cellen in een deel van de hippocampus genaamd de dentate gyrus bij jonge vrouwen. Slechts chronische estradiol, maar niet chronische estrone, gaf een sterk toegenomen overleving van deze nieuwe neuronen en verhoogde de expressie van Zif268, een eiwit betrokken bij neuroplasticiteit.

Chronische estradiol, maar niet chronische estrone, toonde ook verbeterde prestaties van de jonge vrouwelijke ratten in een gedragstest genaamd het water doolhof. Het water doolhof is een test van het geheugen en oriëntatie waarin ratten een ondergedompeld platform in het water, dat ze niet kunnen zien moeten vinden; ze moeten in plaats daarvan vertrouwen op signalen om hen heen om zich te oriënteren en zwemmen naar het platform. Ratten die estradiol gebaseerd HT kregen vonden het platform significant beter dat ratten die-estrone basis HT kregen.

Dr. Galea's eerder onderzoek toonde uiteindelijk aan dat moederschap veranderingen veroorzaakt in de architectuur van verbindingen in de hippocampus, dus haar team onderzocht of de verschillende vormen van oestrogenen verschillende effecten op ratten die het moederschap eenmaal (primipaar ratten) hadden ervaren kan hebben en die die niet (nullipaar ratten) hadden. Zij vonden dat-estrone gebaseerde HT leren verbeterde in de middelbare leeftijd nullipaar ratten, maar leren verminderde in primipaar ratten van dezelfde leeftijd. Deze primipaar ratten toonden ook een vermindering van neurogenese en Zif268, een eiwit betrokken bij neuroplasticiteit in de hippocampus.

Omdat estrone is een component is van de meest voorkomende vorm van HT gebruikt voor vrouwen in de Verenigde Staten, zouden deze bevindingen implicaties hebben voor de behandeling van aan leeftijd gerelateerde neuro degeneratieve stoornissen bij vrouwen.

"Hormonen hebben een grote invloed op onze geest. Zwangerschap en moederschap zijn levensveranderende gebeurtenissen resulterend in aanzienlijke wijzigingen in de psychologie en de fysiologie van een vrouw. Onze resultaten beweren dat met deze factoren rekening moet worden gehouden bij de behandeling van hersenaandoeningen bij vrouwen", besluit Dr. Liisa Galea.

Vertaald door Ingrid Pas


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats