Autistische hersenen passen zich op een andere manier aan bij impliciet leren


Ernst van symptomen hangt samen met aanpassingsmaatregelen van het brein.

CARNEGIE MELLON UNIVERSITY

Wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit hebben een cruciaal verschil ontdekt in de manier waarop leren plaatsvindt in de hersenen van volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS).

In het artikel, gepubliceerd in NeuroImage, onderzochten Sarah Schipul en Marcel Just hoe de hersenen van personen met ‘normale’ hersenen en van mensen met ASS zich langzamerhand aanpasten aan visuele patronen die ze leerden, zonder zich van het patroon bewust te zijn, ofwel door impliciet leren.

Met gebruikmaking van fMRI (functionele MRI), ontdekten Schipul en Just dat het vertrouwd raken met het patroon dat ze keer op keer zagen in de hersenen van mensen met ASS langzamer ging, wat betekent dat hun hersenen niet in staat waren om de ‘oudheid’ van de patronen in dezelfde mate te registreren als de mensen uit de controlegroep. De hersenactiviteit van de controlegroepdeelnemers kon verlaagd worden bij herhaalde blootstelling aan de patronen die ze leerden - wat wijst op aanpassing - terwijl de afname van activering van de hersenen bij de ASS-deelnemers aanzienlijk minder was.

Ze ontdekten eveneens dat de ernst van de autismesymptomen van een persoon samenhangt met de mate van aanpassing van de hersenen aan de patronen. De bevindingen geven inzicht in de reden waarom veel impliciete leersituaties in de dagelijkse praktijk, zoals het leren duiden van gezichtsuitdrukkingen, voor mensen met ASS uitdagingen kunnen opleveren.

“Deze bevindingen bieden een voorlopige en voorzichtige verklaring voor hoe het komt dat mensen met ASS moeite kunnen hebben met alledaagse sociale interacties; het aanleren van impliciete sociale signalen is bij hen anders”, zegt Just, Hoogleraar Psychologie aan het Dietrich College of Humanities and Social Sciences van de Hebb Universiteit.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats