India en Pakistan klaar om te profiteren van nieuwe autismebehandeling


Universiteit van Liverpool

Klinische onderzoekers van de Universiteiten van Liverpool en Manchester hebben in samenwerking met collega’s in Zuid-Azië een behandeling voor autisme opgezet die uitgevoerd wordt door ouders. Het is een wereldprimeur.

Het partnerschap, dat tot doel heeft de behandeling te verbeteren voor naar schatting vijf miljoen kinderen met de stoornis in de regio, testte de behandeling met succes in India en Pakistan.

Autisme is één van de snelst groeiende ontwikkelingsproblemen ter wereld, met tot wel 70 miljoen getroffen mensen. De stoornis heeft ernstige gevolgen voor de sociale ontwikkeling van kinderen. In ontwikkelde langden kunnen kinderen specialistische behandelingen krijgen om hun interactie met hun familie te verbeteren, maar in veel landen met lagere inkomsten is deze zorg niet beschikbaar.

Daarom pasten de onderzoekers, gefinancierd door het Autism Speaks Global Autism Public Health Initiative, een vooraanstaande therapie genaamd PACT uit Groot-Brittannië aan, zodat ouders beter leren omgaan met hun autistische kind.

Oorzaken en misvattingen
Het hieruit voorkomende programma, genaamd PASS (parent-mediated intervention for autism spectrum disorder in south Asia), werd geleerd aan niet-specialistische gezondheidswerkers in Rawalpindi, Pakistan en Goa, India. Daarna werkten zij met de ouders van de 65 autistische kinderen die voor de proef waren geselecteerd.

De PASS-materialen werden allemaal gepresenteerd in de moedertaal van de ouders en elk onderdeel van de behandeling begon met een sessie over de oorzaken en misvattingen over de aandoening.

Aan het eind van de 12 weken durende periode werden de kinderen met gebruikmaking van erkende methodes beoordeeld. De ouders bleken te hebben geleerd van de interventie en de kinderen zochten vaker uit zichzelf contact met hun ouders.

Buitengewoon succesvol
Professor Atif Rahman van de Universiteit van Liverpool en professor Jonathan Green van de Universiteit van Manchester, hoofdauteurs van het onderzoek, zeiden: “Er is al aangetoond dat deze technieken kinderen in het Verenigd Koninkrijk kunnen helpen, maar in Zuid-Azië spelen factoren mee zoals een gebrek aan middelen, opgeleid personeel, taal- en cultuurverschillen en slechte toegang tot medische instellingen, wat betekent dat de methodes dienen te worden aangepast.

“Dit onderzoek is het eerste waarbij een behandeling is aangepast, zodat het kan worden toegepast door niet-specialistische gezondheidswerkers in Zuid-Aziatische gemeenschappen. Het is buitengewoon succesvol gebleken; aanpassen is goed mogelijk en het aangepaste programma kan veranderingen teweeg brengen die net zo goed of zelfs beter zijn dan die we in het VK hebben bereikt.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats