Voor kinderen met autisme, is een bezoekje aan de tandarts nu nog eenvoudiger


Aanpassen van de omgeving zou kalmerend kunnen zijn en de noodzaak voor algemene anesthesie voor routine reinigingen onnodig maken. Het gaan naar de tandarts kan misschien wel een beetje minder eng worden voor de naar schatting 1 op de 68 Amerikaanse kinderen met een autisme alsook kinderen met angst voor de tandarts, dankzij nieuw onderzoek van de USC.

In een artikel gepubliceerd op 1 mei door het Journal of Autism and Developmental Disorders, hebben onderzoekers van het USC en Children’s Hospital in Los Angeles (ChLA) gekeken naar de haalbaarheid van de aanpassing van de tandheelkundige omgeving om meer kalmerend te zijn voor kinderen met een autisme "De reguliere tandheelkundige omgeving kan heel beangstigend zijn voor kinderen met autisme die niet weten hoe te reageren, de neiging hebben helemaal afkerig te zijn op wat we proberen te doen, "zei
een van de auteurs, José Polido DDS, hoofd van de tandheelkunde bij ChLA en assistent-professor aan de Herman Ostrow School of Dentistry van de USC.

Kinderen met autisme - evenals enkele bijzonder ontwikkelende kinderen - tonen vaak verhoogde reacties op zintuiglijke input en vinden deze sensaties ongemakkelijk. Bijvoorbeeld de felle lichten in de tandartspraktijk, de harde geluiden van de tandheelkundige apparatuur en contact van de kinderen in en rond de mond, geven bijzondere spanning voor deze kinderen. In de studie, 44 ChLA patiënten - 22 met autisme en 22 "typisch ontwikkeling
"(gedefinieerd als kinderen zonder autisme) – ondergingen twee professionele tandheelkundige reinigingen. Eén reiniging vond plaats in een reguliere tandheelkundige omgeving, de ander in een zintuiglijk aangepaste tandheelkundige omgeving.

Tijdens elke sessie werden de fysiologische angst, gedragsangst en pijnangst
gemeten. "Ik heb gesproken met een aantal ouders die hebben gezegd: 'We hebben echt
de schrik van ons kind om naar de tandarts zien afnemen, omdat we weten hoe moeilijk het is en we weten dat hij gaat schreeuwen en huilen, "zei Sharon Cermak, hoofdauteur van de studie en professor aan de USC Mrs. T.H. Chan Division of Occupational Science en Ergotherapie, evenals hoogleraar kindergeneeskunde aan de Keck School of Medicine van de USC.

Om die reactie te helpen bestrijden, pasten de onderzoekers de tandheelkundige omgeving aan, door het uitschakelen van de hoofdverlichting en de koplampen, terwijl langzaam bewegende visuele effecten werden geprojecteerd op het plafond en het spelen van rustgevende muziek.

In plaats van de traditionele middelen om het kind in de stoel te houden, maakten de behandelaars gebruik van een bekleding die eruit zag als een gigantische vlinder wiens vleugels zich rond het kind wikkelden en voor troost zorgden, door een dikke knuffel.

Het onderzoeksteam vond dat zowel kinderen, die zich normaal ontwikkelden, als die met autisme een daling te zien gaven van psychologische angst en minder pijn en zintuiglijk ongemak in de zintuiglijke-aangepaste tandheelkundige omgeving.

Het onderzoek - dat een unieke samenwerking was tussen de pediatrische tandartsen en ergotherapeuten - kan helpen de mondgezondheid te verbeteren voor kinderen met autisme - een groep die lijdt aan een slechte mondgezondheid, zoals blijkt uit het onderzoek.

De bevindingen kunnen ook tot kostenbesparing leiden in de gezondheidszorg, met minder verzekeringsvergoedingen aan tandartspraktijken agv extra medewerkers en algemene anesthesie die vaak nodig is voor kinderen met autisme.

De volgende stap voor de onderzoekers is om hun steekproefomvang te verhogen - ze zullen
groepen van elk 110 kinderen maken- om te bepalen welke factoren (bv leeftijd, angst, zintuiglijke oververantwoordelijkheid) de beste voorspelling geven voor welke kinderen het beste reageren op de interventie. "Een van onze doelstellingen op lange termijn van deze studie is, om tandartsen te helpen protocollen te ontwikkelen voor hun eigen tandheelkundige klinieken, om te zien hoe de sensorische componenten bijdragen aan gedragsproblemen, "zei Cermak." Ik denk dat deze protocollen vervolgens vertaald kunnen worden voor de hele wereld. "

Vertaling: Pieter Tau


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


   


  Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
  Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
  Ons mailadres:
  info@ugamedia.com


  [ Terug naar het hoofdmenu ]

   

   


  View My Stats