Honden, katten en andere dieren kunnen sociale vaardigheden van kinderen met autisme verbeteren


Vroeger onderzoek heeft aangetoond dat honden en andere huisdieren een belangrijke rol spelen in het sociaal leven van mensen en ze kunnen fungeren als katalysator voor sociale interactie. Hoewel veel media-aandacht is gericht op hoe de honden de sociale vaardigheden van kinderen met autisme kunnen verbeteren, blijkt uit een recent onderzoek aan de universiteit van Missouri dat kinderen met autisme sterkere sociale vaardigheden vertonen in de nabijheid van gelijk welk inwonend huisdier.

https://vimeo.com/115185900

"Toen ik de sociale vaardigheden van kinderen met autisme die met honden samen leefden vergeleek met kinderen zonder dierlijk contact bleken de eerste meer sociale vaardigheden hebben," zei Gretchen Carlisle, onderzoeker bij het Research Center for Human-Animal Interaction (ReCHAI ) in het MU College of Veterinary Medicine. "Belangrijker is echter dat uit de gegevens bleek dat kinderen die samen leven met gelijk welk soort huisdier meer deelnemen aan het sociaal leven, zoals zichzelf uiten, om informatie vragen of antwoorden op vragen van anderen. Dit soort sociale vaardigheden zijn specifiek moeilijk voor kinderen met autisme, maar deze studie toonde aan dat de assertiviteit van deze kinderen groter was als zij samen leefden met een huisdier."

Huisdieren dienen vaak als "sociale smeermiddelen," zei Carlisle. Wanneer huisdieren aanwezig zijn in sociale instellingen of in een klaslokaal praten kinderen gemakkelijker met elkaar. Dit effect lijkt ook te gelden voor kinderen met autisme en het is goed voor hun assertiviteit wanneer zij samenwonen met huisdieren, zei Carlisle.

"Als kinderen met een handicap in het openbaar met hun hond verschijnen stoppen andere kinderen om contact te leggen," zei Carlisle. "Kinderen met autisme gaan niet altijd gemakkelijk om met anderen, maar als er een dier in huis is en een bezoeker begint vragen te stellen over het huisdier is het kind meer geneigd om te reageren."

Carlisle vond ook dat de sociale vaardigheden van kinderen vermeerderen hoe langer er een hond in huis is, maar oudere kinderen beoordeelden hun relatie met hun honden als zwakker. De kinderen voelen zich het sterkst gebonden aan kleinere honden, vond Carlisle.

"Naast de bevinding dat kinderen met autisme zich sterker hechten aan kleinere honden, rapporteerden de ouders ook een sterke band tussen hun kinderen en andere huisdieren, zoals konijnen of katten. Dit is het bewijs dat andere soorten huisdieren ook goed kunnen zijn voor kinderen met autisme," zei Carlisle.

Carlisle ondervroeg 70 gezinnen met autistische kinderen in de leeftijd tussen 8 en 18. De kinderen waren patiënten van het MU Thompson Center for Autism and Neurodevelopmental Disorders. Bijna 70 procent van de gezinnen die deelnamen hadden honden, en ongeveer de helft hadden katten. Andere huisdieren door de deelnemers vermeld waren vissen, boerderijdieren, knaagdieren, konijnen, reptielen, een vogel en zelfs een spin.

"Honden zijn goed voor sommige kinderen met autisme maar misschien niet de beste optie voor elk kind," zei Carlisle. "Kinderen met autisme zijn zeer individueel en uniek, dus andere dieren kunnen net zo veel voordeel bieden als honden. Hoewel ouders mogen aannemen dat honden het best zijn om hun kinderen te helpen, tonen mijn gegevens aan dat elk type van huisdier een positieve invloed kan hebben op de sociale vaardigheden van kinderen met autisme."

"The Social Skills and Attachment to Dogs of Children with Autism Spectrum Disorder" werd gepubliceerd in het Journal of Autism and Developmental Disorders. Sigma Theta Tau-Alpha Iota financierde het project.

Bron: http://munews.missouri.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats