Een nieuwe studie onthult zowel voordelen als risico’s van antidepressiva gebruik tijdens de zwangerschap


Columbia University's mailman school of public Health

Het behandelen van moeders met een psychiatrische stoornis middels veelgebruikte antidepressiva wordt geassocieerd met een lager risico op bepaalde zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte en geboorte via de keizersnede, dit volgens de onderzoekers van de Columbia University's Mailman School of Public Health, Columbia University Medical Center, en de New York State Psychiatric Institute. Maar de medicijnen - selectieve serotonine heropnameremmers of SSRI’s - resulteerden in een verhoogd risico op neonatale problemen. De bevindingen zijn online gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

“Voor zover wij weten is de associatie tussen antidepressiva gebruik tijdens de zwangerschap en een lager risico op vroeggeboorte een nieuwe bevinding,” zegt Alan Brown, MPH, hoogleraar Psychiatrie en Epidemiologie en senior auteur. Tot nu toe waren studies gebaseerd op maternale onderliggende psychiatrische ziektes kleine steekproeven en ze rapporteerden strijdige resultaten.”

The Columbia onderzoekers bestudeerden samen met collega’s uit Finland 845.345 enkelvoudige geboorten tussen 1996 en 2010 vermeld in het Finse Medical Birth Register. Zij analyseerden ook de gegevens uit de nationale registers voor het voorschrijven van geneesmiddelen aankopen, psychiatrische voorgeschiedenis van de moeders, medische geschiedenis van de moeders, ziekenhuis bronnen en professionals in de gezondheidszorg. De vrouwen werden ingedeeld in elkaar uitsluitende groepen: SSRI gebruikers, die een psychiatrische diagnose gerelateerd aan SSRI gebruik hadden maar geen antidepressivum aankopen hadden gedaan, en groep zonder een diagnose of antidepressivum aankopen. Dit om te kunnen bepalen of de resultaten het gevolg waren van maternale onderliggende psychiatrische ziekten of als gevolg van gebruik van deze medicijnen.

Deze categorie van antidepressiva is de meest gebruikte voor de behandeling van depressie en angst tijdens de zwangerschap, waarbij 4-10% van de zwangere vrouwen in Finland het kregen voorgeschreven en in de US hadden totaal 12.817 vrouwen in het onderzoek de antidepressiva aangekocht gedurende het eerste kwartaal of dertig dagen voor het begin van de zwangerschap en 9322 (59%) kochten het twee of meer keren.

Het risico van vroegtijdige geboorte was 16% lager en de kans op zeer vroeg geboorte bijna 50% lager bij vrouwen die antidepressiva gebruikten tijdens de zwangerschap vergeleken met moeders met een psychiatrische diagnose die geen medicatie gebruikten.

Vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak van neonatale- en kindersterfte en wordt geassocieerd met een lange termijn neurologische handicap bij de overlevende kinderen.

Maternale psychiatrische stoornis zonder medicatie werd geassocieerd met een verhoogd risico op een keizersnede (26,5%) in vergelijking met die zonder diagnose of antidepressivum aankopen (17%). Er was een iets grotere kans op bloedingen tijdens of na de bevalling (3,5%) voor vrouwen met een diagnose en zonder geneesmiddelen in vergelijking met de vrouwen zonder diagnose of antidepressivum aankopen (3%).

Hoewel het risico op te klein geboren (in verhouding tot de zwangerschapsduur) worden niet verschilde bij baby’s van moeders met of zonder antidepressivum behandelingen werd SSRI gebruik geassocieerd met een verhoogd risico op neonatale problemen, zoals ademhalingsproblemen die leidden tot een langere ziekenhuis opname neonatale zorg.

“Onze bevindingen bewijzen dat het nemen van deze antidepressiva geassocieerd wordt met een lager risico op vroeggeboorte en een keizersnede en verder bevestigen ze de resultaten uit eerder onderzoek van een hoger risico voor een aantal neonatale problemen,” merkte Dr. Brown op. “Gezien deze uiteenlopende bevindingen zou de beslissing die genomen wordt, om deze medicatie voor te schrijven tijdens de zwangerschap, geďndividualiseerd moeten worden naar aanleiding van de medische en psychiatrische voorgeschiedenis van de moeder.”

Vertaling: Lia Keizer


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats