Antibioticagebruik bij dieren moet verder omlaag


Uit bezorgdheid over resistentieontwikkeling is de afgelopen jaren het totale veterinaire gebruik van antibiotica fors teruggedrongen. Inmiddels is die daling echter aan het afvlakken en doet zich in de pluimveesector zelfs weer een stijging voor. Bedrijven die relatief veel antibiotica gebruiken en dierenartsen die deze middelen relatief vaak voorschrijven moeten daar gericht op worden aangesproken en met verbeterplannen komen. Overeenkomstige
maatregelen zijn nodig voor diersectoren die nu nog niet worden gemonitord en voor gezelschapsdieren. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag uitgebracht advies aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ.

Antibioticagebruik in de dierhouderij draagt bij aan verspreiding van antibioticaresistentie bij de mens. Vier jaar geleden adviseerde de Gezondheidsraad over maatregelen om het tij te keren. Mede op basis van dat advies hebben dierhouders, dierenartsen en de overheid de afgelopen jaren actie ondernomen om het veterinair gebruik van antibiotica terug te dringen.

Het totale gebruik is inmiddels met ongeveer zestig procent verminderd, maar de laatste tijd stagneert de daling en in de pluimveesector is weer sprake van een stijging.

Verbeterplannen
Naar het oordeel van de Gezondheidsraad zijn verdere maatregelen nodig om resistentie tegen antibiotica te bestrijden. Dierhouderijen en dierenartsen hebben te maken gekregen met een beoordelingssystematiek waarin het antibioticagebruik en het voorschrijfpatroon worden genormeerd. Doel is om overschrijdingen van normen zichtbaar te maken en via verbeterplannen te voorkomen. Zo nodig dienen daarbij de in de kwaliteitssystemen opgenomen sancties te worden uitgevoerd. Deze systematiek moet volgens de raad worden uitgebreid naar diersectoren die nu nog niet worden gemonitord en naar de gezelschapsdieren.

Specifieke aanbevelingen
De raad doet ook nog enkele specifieke aanbevelingen. Het gebruik van colistine zou moeten worden teruggedrongen conform de voorstellen voor diergeneeskundige richtlijnen. Verder adviseert de raad om in de nog niet gemonitorde sectoren, onder meer geiten en paarden, en bij de gezelschapsdieren het gebruik van antibiotica op overeenkomstige wijze
te verminderen als in de diersectoren waarbij die monitoring wel is ingevoerd.

Tot besluit wijst de Gezondheidsraad opnieuw op het belang van onderzoek naar alternatieve vormen van bedrijfsvoering met een gering gebruik van antibiotica.

Het briefadvies Aanscherping antibioticagebruik bij dieren (nr. 2015/31) is te
downloaden van www.gr.nl


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats