Het brein van jong volwassenen en alcohol: veranderingen hebben effect in de volwassenheid


DURHAM, North Carolina - Volgens een onderzoeksteam van Duke Medicine, leidt herhaalde blootstelling aan alcohol tijdens de puberteit tot langdurige veranderingen in het gebied van de hersenen dat leren en geheugen beïnvloed. Knaagdieren werden gebruikt worden als surrogaat voor de mens.

De studie, op 27 april gepubliceerd in het tijdschrift “Alcoholism: Clinical & Experimental Research”, verschaft nieuwe inzichten op celniveau over hoe blootstelling aan alcohol tijdens de adolescentie, dus voordat de hersenen volledig ontwikkeld zijn, kan resulteren in cellulaire en synaptische afwijkingen die blijvende nadelige effecten op het gedrag hebben.

"Als mensen de leeftijd van 18 bereiken, worden ze in de ogen van de wetgever beschouwd als volwassenen, maar het brein ontwikkelt en verfijnt zich verder tot in het midden van de jaren twintig," zegt eerste auteur dr. Mary-Louise Risher, postdoctoraal onderzoekster van de afdeling Psychiatry and Behavioral Sciences van Duke Medicine. "Het is belangrijk dat jongeren weten, dat, wanneer ze zwaar drinken tijdens deze ontwikkelingsfase, er zich veranderingen in hun brein kunnen voltrekken die een blijvende invloed op het geheugen en andere cognitieve functies hebben."

Risher en haar collega's, waaronder senior auteur dr. Scott Swartzwelder, Ph.D., professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan Duke Medicine en Senior Research Career Scientist bij het Durham VA Medical Center, stelden jonge knaagdieren regelmatig bloot aan een hoeveelheid alcohol tijdens de adolescentie die, bij een mens, zouden leiden tot aangeschoten zijn, maar niet tot zware dronkenschap. Na hun adolescentie werden de dieren niet meer bloot gesteld aan alcohol en groeiden zij door tot volwassenheid, die bij ratten optreed binnen 24 tot 29 dagen.

Eerdere studies door de team van Duke en anderen hadden al aangetoond dat in de adolescentie aan alcohol blootgestelde dieren uitgroeien tot volwassenen die veel minder bedreven zijn in geheugentaken dan normale dieren - zelfs zonder verdere blootstelling aan alcohol.

Wat niet bekend was hoe deze stoornissen zich manifesteren op cellulair niveau in het hersenengebied dat bekend staat als de hippocampus, waar het geheugen en het leren worden bestuurd.

Door de hippocampus met kleine elektrische prikkels te stimuleren, heeft het Duke team een cellulair mechanisme, bekend als langetermijnpotentiëring (LTP), gemeten. Dit is de versterking van hersenensynapsen die nodig is bij het leren van nieuwe taken of om herinneringen oproepen.

Leren gaat het best wanneer deze synaptische activiteit krachtig genoeg is om een sterk transmissiesignaal te bouwen tussen neuronen (zenuwcellen). LTP is het hoogst in jongeren, en effectief leren is van cruciaal belang voor adolescenten om grote hoeveelheden nieuw geheugen op te bouwen gedurende de overgang naar volwassenheid.

De onderzoekers verwachtten abnormaal verminderde LTP aan te treffen in de volwassen ratten die waren blootgesteld aan alcohol tijdens de adolescentie. Tot hun verassing bleek de LTP in deze dieren in feite hyperactief te zijn in vergelijking met de niet blootgestelde knaagdieren.

"Op het eerste oog zou je denken dat de dieren slimmer zouden zijn", zegt Swartzwelder. "Maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn. En dat is eigenlijk wel begrijpelijk, want als je teveel LTP in een van deze circuits produceert, komt er na enige tijd een periode waar je niet meer kan produceren. Het circuit is verzadigd, en het dier stopt met leren. Om efficiënt te leren is er in je hersenen een delicaat evenwicht van excitatie (afbraak) en inhibitie (opname) nodig - te veel in beide richtingen en de circuits werken niet meer optimaal."

Belangrijk is dat de LTP-abnormaliteit vergezeld ging van een structurele verandering in individuele zenuwcellen die Swartzwelder, Risher en collega’s hadden geïdentificeerd. De kleine uitsteeksels van de takken van de cellen, de zogenaamde dendritische stekels, bleken langer en dunner te zijn, wat op onvolwassenheid wijst. Rijpe stekels zijn korter en lijken een beetje op paddestoelen, waardoor de cel-cel communicatie wordt verfijnd.

"Er gebeurt iets in blootstelling aan alcohol tijdens de adolescentie, waardoor de wijze waarop de hippocampus en andere regio's van de hersenfunctie functioneren, en hoe de cellen er uiteindelijk uit zien, veranderen - zowel de LTP en de dendritische stekels zien er onvolwassen uit tijdens de latere volwassenheid," zei Swartzwelder.

Risher zegt dat de onvolwassen kwaliteit van de hersencellen geassocieerd kan worden met onvolwassen gedrag. Behalve de veranderingen van dendritische stekels in de hippocampus, die het leren beïnvloedt, hebben collega’s van het Duke team ook structurele veranderingen aangetoond in andere hersengebieden, die impulsiviteit en emotionaliteit controleren.

"Het is heel goed mogelijk dat alcohol het rijpingsproces verstoort, waardoor deze cognitieve functies later mogelijk worden beïnvloed," zegt ze. "Dat is iets wat we heel graag willen onderzoeken in de nog steeds lopende studies."

De onderzoekers geven aan dat additionele studies zich vooral gaan richten op de langere termijn cognitieve effecten van alcohol op hersenen, in samenhang met additionele cellulaire veranderingen.

Vertaling: Frits Suntjes


Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief. [Link]


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats