Stress tijdens de kinderjaren leidt tot gewichtstoename bij vrouwen


MICHIGAN STATE UNIVERSITY

Ten aanzien van gewichtstoename bij vrouwen blijkt stress tijdens de kinderjaren een grotere boosdoener te zijn dan stress gedurende de volwassenheid, aldus de bevindingen van een nationaal onderzoek geleid door een socioloog van de Michigan State University.
Interessant genoeg, werd stress in de kindertijd of volwassenheid niet in verband gebracht met gewichtstoename bij mannen.

Het federaal gefinancierde onderzoek, dat online verschijnt in het tijdschrift Social Science & Medicine heeft als eerste dergelijke levenslange gevolgen van stress met betrekking tot gewichtsverandering onderzocht.

“Deze bevindingen laten ons zien dat stress in de jeugd meer bijdraagt tot langdurige gewichtstoename dan stress op latere leeftijd, en dat deze processen bij mannen en vrouwen verschillen”, sprak Hui Liu, professor sociologie aan de Michigan State University en tevens deskundige in statistieken van gezondheids- en gezinswetenschap.

Liu en haar vaste medewerker Debra Umberson van de University of Texas hebben de gegevens geanalyseerd van de Americans’ Changing Lives, een nationaal onderzoek waarbij deelnemers 4 keer tijdens een periode van 15 jaar werden geďnterviewd. Het onderzoek betrof 3617 mensen (2259 vrouwen en 1358 mannen).

Stress in de jeugd werd gemeten aan de hand van gezinsgerelateerde stressfactoren die zich manifesteerden op de leeftijd van 16 jaar of jonger, zoals economische ontberingen, scheiding, minstens 1 ouder met psychische problematiek en het niet-kennen van de vader. Stress in de volwassenheid betrof factoren zoals baanverlies, overlijden van de partner alsmede ouderlijke en verzorgingsgerelateerde stress.

Liu zei dat vrouwen die meer stress ervaren hadden tijdens hun jeugd sneller gewichtstoename toonden dan vrouwen die dat in mindere mate ervoeren. Verandering in de bodymassa is een proces dat zich tijdens het gehele leven afspeelt, merkte ze op, en de jeugd kan een kritieke periode zijn om patronen te creëren die op lange termijn langdurige effecten hebben op het gewicht van vrouwen.

Dat het gewicht van mannen niet zo sterk beďnvloed wordt door stress, komt omdat mannen en vrouwen anders reageren op stress, aldus Liu.

Het kan zijn dat vrouwen meer eten om met stress te kunnen omgaan, terwijl mannen meer neigen tot minder dik makende strategieën zoals afzondering en het drinken van alcohol, volgens haar. Dat depressie niet hetzelfde is bij mannen en vrouwen, kan ook het verschil verklaren. Depressie wordt geassocieerd met eten gedreven door emotie en gewichtstoename, en vrouwen raken sneller dan mannen depressief na de adolescentie.

De bevindingen benadrukken de behoefte aan beleid om stress tijdens de kinderjaren te verminderen.

“Gezien de invloed van bodymassa op gezondheid en handicaps”, sprak Liu, “is het belangrijk de seksespecifieke sociale context van de vroege jeugd in beschouwing te nemen teneinde effectieve klinische programma’s te ontwikkelen om later obesitas te voorkomen.

Vertaling Jose Monincx


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats