Wetenschappers veranderen wit vet in obesitas-bestrijdend beige vet


Een nieuwe kijk op resveratrol

Wetenschappers van de Washington State University hebben aangetoond dat bessen, druiven en ander fruit, wit vet omzetten in calorieverbrandend beige vet. Dit verschaft nieuwe strategieën voor de preventie en behandeling van obesitas.

In de studie werden muizen gevoed d.m.v. een dieet met hoog vetgehalte. Bij muizen die resveratrol kregen in hoeveelheden gelijk staand aan 340 gram fruit per dag voor mensen, nam hun gewicht 40% minder toe dan muizen in de controlegroep.

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat resveratrol kan helpen bij het voorkomen van obesitas, maar hoe, dat was niet duidelijk. Het grootste gedeelte van het onderzoek, inclusief heel bekende studies m.b.t. wijn, hebben ook hoge concentraties resveratrol gebruikt, veel meer dan een mens kan consumeren in zijn dieet.

Professor dierwetenschappen, Min Du en gastwetenschapper Songbo Wang, lieten zien dat muizen die gevoed werden met een dieet dat 0,1% resveratrol bevatte, in staat waren hun witte vet om te zetten in actief energie verbrandend beige vet.

Polifenolen in fruit, inclusief resveratrol, verhogen de genexpressie dat de oxidatie van vetten in de voeding verbetert, zodat het lichaam niet overladen wordt, zegt Du. Ze converteren wit vet in beige vet, waarbij lipiden worden omgezet in warmte, wat helpt het lichaam in balans te houden en voorkomt obesitas en disfunctioneren van het metabolisme.

De onderzoekers hebben ook laten zien dat een enzym, genaamd AMPK, dat de stofwisselingsenergie van het lichaam reguleert, ook de overgang van wit vet naar beige vet stimuleert.

Deze studie was recent gepubliceerd in the International Journal of Obesity. Het was gefinancierd door the National Institute of Health, the National Natural Science Foundation of China en de Emerging Research Issues Internal Competitive Grant van het WSU College of Agriculture, Human, en Natural Resource Sciences. Niemand van de financiers had een rol in de interpretatie van de resultaten.

HET HELE PAKKET.

Resveratrol is genoemd als een natuurlijke manier om veroudering te vertragen en kanker te bestrijden, evenals de ziekte van Alzheimer, obesitas en diabetes , maar over veel van deze claims is men nog in debat.

Du zegt dat resveratrol een van de polifenolverbindingen is die gevonden is in fruit, die een gunstig effect op de gezondheid heeft. We gebruiken resveratrol als een vertegenwoordiger voor alle polifenolen, zegt hij.

We gebruiken het nog steeds als een zuivere verbinding om consistent te zijn met de studie die 20 jaar geleden uitkwam in the Lancet, dat liet zien dat resveratrol in wijn gezondheidsvoordelen had. In werkelijkheid is het de totale groep polifenolen die belangrijker is, zegt Du. We denken dat je de totale inname van polifenolverbindingen kan verhogen door meer fruit te consumeren.

Du zegt dat deze verbindingen in al het fruit aanwezig zijn, maar vooral in blauwe bessen, aardbeien, frambozen, druiven en appels. 340 gram is 2 of 3 stuks per dag. Wijn, zoals Merlot of Cabernet Sauvignon, in tegenstelling tot fruit, bevatten maar een fractie resveratrol en andere fenolverbindingen die in druiven zitten, zegt hij. Veel van de gezondheidsbevorderende polifenolen worden onoplosbaar en uitgefilterd gedurende het productieproces van wijn. Voor consumenten die vezels en deze bio actieve stoffen aan hun dieet willen toevoegen, wordt aangeraden meer fruit te eten..

DRIE SOORTEN VET.
Onderzoekers hebben altijd aangenomen dat er 2 soorten vet zijn, het witte vet, waarbij lipiden zijn opgeslagen als energie, en bruin vet, dat lipiden verbrand en omzet in warmte. Een aantal jaar geleden hebben wetenschappers een nieuw soort vet ontdekt, beige vet, dat tussen wit en bruin vet inzit. Du zegt dat beige vet ontstaat door een proces met wit vet dat browning heet. Reservatrol kan deze omzetting van wit vet naar beige vet versterken, en als je hoge mate van browning hebt, dan kan het gedeeltelijk obesitas voorkomen. In het onderzoek, waarbij volwassen vrouwelijke muizen een dieet met hoog vetgehalte kregen, aangevuld met resveratrol, hadden deze 40% minder geïnduceerde obesitas, in tegenstelling tot muizen uit de controlegroep die in gewicht aankwamen. Du zegt dat wit vet beschermd als het gezond is. Maar teveel leidt tot disbalans en ziekte.

De huidige theorie is dat als we buitensporig veel eten, de extra lipiden worden opgeslagen in wit vet. Bij obesitas vergroten de vetcellen tot een punt dat ze verzadigd zijn en geen lipiden meer kunnen opnemen. Als de vetcellen overladen worden en afsterven, geven ze toxines af en veroorzaken ontstekingen die tot gezondheidsproblemen leiden, zoals insulineresistentie en diabetes. Polifenolen zoals resveratrol zijn goed als ze de oxidatie van vet versterken, zodat het niet overladen wordt. Het overtollige wordt verbrand en omgezet in warmte.

Vertaling: Marica Tuinte


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats