ADHD medicijnen kunnen een recept voor pesten zijn


Universiteit van Michigan

ANN ARBOR - Kinderen en tieners die medicijnen zoals Ritalin innemen om attention-deficit hyperactivity disorder te behandelen lopen twee keer zoveel kans om fysiek of emotioneel gepest te worden door leeftijdgenoten dan degenen die geen ADHD hebben, ontdekte een nieuwe universiteit van Michigan studie.

Zelfs een nog hoger risico liepen midden-en hogere scholieren die hun medicatie verkochten of deelden - die kinderen hadden vier-en-een-half keer meer kans het slachtoffer te worden van leeftijdgenoten dan kinderen zonder ADHD.

De belangrijkste bevindingen zijn gelijk voor beide geslachten, zei de studie van de eerste auteur, Quyen Epstein-Ngo, onderzoek assistent-professor aan de UM Instituut voor Onderzoek van Vrouwen en Geslacht en een collega aan de UM Injury Center. Carol Boyd, professor in de verpleging, de hoofd onderzoekster.

Het is al langer bekend dat kinderen met ADHD moeilijker vrienden maken en kunnen houden en het slachtoffer van pesten zijn. Deze studie wordt beschouwd als de eerste die bekend werd om te zien hoe stimulerende medicijnen invloed hebben op hun omgang met leeftijdgenoten.

"Veel jongeren met ADHD worden stimulerende medicijnen voorgeschreven om hun ADHD te behandelen en we weten dat deze medicijnen het meest gedeeld of verkocht worden onder adolescenten," zei Epstein-Ngo, een licentie klinisch psycholoog.

De UM-onderzoekers ondervroegen bijna 5.000 midden-en hogere scholieren gedurende vier jaar. Ongeveer 15 procent werden gediagnosticeerd met ADHD en ongeveer 4 procent werd stimulerende middelen in de afgelopen 12 maanden voorgeschreven.

Van degenen die ADHD medicijnen innamen, meldde 20 procent benaderd te zijn om ze te verkopen of ze te delen, en ongeveer de helft van hen deed dat.

Wanneer we kijken naar de algemene cijfers, werd relatief weinig studenten gevraagd of ze hun medicatie voor een ander doel gebruikten of ze deelden. Echter, Epstein-Ngo zei dat velen niet het hele verhaal vertellen.

"Het hebben van een diagnose van ADHD heeft levenslange gevolgen," zei ze. "Deze jongeren leven niet in een isolement. Toen ze volwassen werden, hebben de sociale effecten van hun ADHD-diagnose een breed scala van invloed op mensen met wie ze in contact komen."

Van 2003 tot 2011, was er een toename van 42 procent ADHD gevallen gediagnosticeerd in de VS, en tussen 2007 en 2011, was er 27 procent toename van met stimulans behandelde ADHD.

Epstein-Ngo zei dat de ouders zich niet moeten laten afschrikken door de bevindingen om stimulerende medicatie te overwegen. Integendeel, de studie versterkt de reden waarom ouders er met hun kinderen over moeten praten nooit hun medicijnen te delen.

"Voor sommige kinderen zijn stimulerende medicijnen bijzonder nuttig om de school te doorlopen," zei Epstein-Ngo. "Deze studie zegt niet 'geef uw kind geen medicijnen.' Het suggereert dat het echt belangrijk is om met uw kinderen te bespreken aan wie ze het vertellen. "

Het is onduidelijk waarom kinderen met recepten voor stimulerende medicijnen meer risico lopen op pesten, maar Epstein-Ngo zei dat het waarschijnlijk een complex van factoren is.

"Is het een functie van het feit dat ze meer in risicovolle situaties verkeren, of worden ze genoopt en gedwongen hun medicijnen op te geven? Waarschijnlijk een beetje van beide," zei ze.

Epstein-Ngo gelooft dat dit het meeste tegenhoudt om compassie voor kinderen met ADHD te hebben.

"Ik denk dat de grootste misvatting over ADHD is dat deze kinderen niet hard genoeg hun best doen, maar dat is gewoon niet het geval", zei ze. "Als deze kinderen het beter konden, dan zouden ze het doen. Met de juiste ondersteuning en behandeling kunnen ze dit te overwinnen."

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats