Psychoneuro-immunologie – deel II


1.0 Inleiding

De genezende illusie van de wetenschap

Psychoneuro-immunologie is ook weer zo’n nieuw vakgebied! De psychoneuro-immunologie [PNI] onderzoekt hoe gedachten én emoties, het zenuwstelsel en het immuunsysteem met elkaar communiceren. PNI geeft de wetenschappelijke verklaring dat lichaam en geest één zijn! Zij slaat daarmee (weer) een brug tussen de scheiding van lichaam en geest, die Descartes voorstond. Maar hoe wordt de ziel – het innerlijke of hogere bewustzijn – in dit nieuwe vakgebied dan gezien? Wordt de ziel in z’n geheel – in de wetenschap - niet ‘her- of erkent’? Hoe betrek jij, als energiewezen, je hogere zelf bij je spirituele bewustwordingsproces, je spirituele groei en het genezingsproces?
Wat zijn de essentiële verschillen tussen een geest en een ziel? Welke van deze goddelijke aspecten zorgt voor het uiteindelijke genezingsproces? De ziel of alleen maar de geest of …………. bestaat er weldegelijk een samenwerkingsverband tussen ziel én geest? Zorgen zij samen voor het scheppingsproces dat leven heet en het genezingsproces? Wie zorgt voor de eerste aanzet van het genezingsproces; de ziel of de geest?

De vraag die in dit artikel centraal staat, is de kracht van de ‘geest’ – het bewuste – alléén in staat om ziekten te genezen, te vertragen of de mens minder vatbaar te maken voor ziekte of hebben we een nieuw paradigma nodig om de hardnekkige denkfout binnen de geneeskunde teniet te doen? Of, is het denkbeeld van de wetenschap om bepaalde ziekten ongeneeslijk te noemen nog steeds één van de grootste fouten die de medische wereld maakt. M.a.w. zijn wij als energiewezens in staat om onszelf daadwerkelijk te genezen of blijven wij afhankelijk van een mechanistisch analytisch standpunt; hét chemisch-farmaceutisch denkmodel?
Realiseer je, dat met het (bewust of onbewust) accepteren van dit denkmodel wij met z’n allen een kans voor de geneesmiddelenindustrie (Het farma-kartel, ‘Codex Alimentarius’) hebben gecreëerd om het huidige systeem van ‘ziektezorg’ in het leven te roepen en te laten gedijen. Het huidige ziektesysteem overleeft en bloeit wanneer mensen continu ziek zijn én zullen blijven. Dat is wat er nu aan de hand is!
‘Psychiatrie is het verlengstuk van de farmaceutische industrie!’

2.0 Energie begrijpen
‘De ziel begrijpen. De ziel heeft ook zorg nodig’
We kennen allemaal verschillende vormen van energie, zoals magnetisme, elektriciteit, zonlicht en – warmte. Een andere vorm die we kennen is elektromagnetische energie, die geproduceerd wordt wanneer elektriciteit door een inductieklos wordt geleid, waardoor er een magnetische energieveld ontstaat.
Genezende energie kan worden omschreven als bio-elektromagnetische energie, omdat zij zowel elektrisch als magnetisch geladen schijnt te zijn en spontaan door het menselijk lichaam wordt geproduceerd. Er zijn theorieën geformuleerd waarbij men, uitgaande van het bestaan van deeltjes of golven, beschrijft hoe licht zich onder verschillende omstandigheden gedraagt. Deze theorieën kunnen echter niet verklaren wáárom licht onder bepaalde omstandigheden zo en niet anders reageren. Hetzelfde geldt voor elektriciteit en magnetisme. Men weet hoe deze energievormen onder verschillende omstandigheden reageren en is in staat ze te meten en toe te passen, maar men kan niet verklaren waarom de reacties zus of zo zijn. Zo is het ook met genezende energie!
Sinds mensen heugenis wordt er al gebruik van gemaakt in bijna alle landen en culturen, zonder dat men de aard ervan volledig begrijpt. Helaas, worden de successen doorgaans weggeredeneerd, gebagatelliseerd, verdonkermaand en genegeerd door velen die de traditionele geneeskunst aanhangen. Helaas heeft de wetenschap ons vanuit het denken met onze linker hersenhelft gebracht tot een meer traditionele wetenschappelijke en medische benadering, waarbij de genezende energie wel wordt onderzocht en bestudeerd. Maar bij vele geneeswijzen wordt door de ‘traditionalisten’ het etiket ‘alternatief’ al in een vroeg stadium opgeplakt. Maar wat ze niet willen aanvaarden of beseffen, dat er altijd energie aanwezig is, ongeacht waar we zijn.

3.0 Het interne communicatieproces

‘Wat een cel uniek maakt, is de informatie die het membraan binnenlaat’.

Uit onderzoeken blijkt , dat al onze organen en orgaansystemen op bio-chemisch niveau met elkaar onder invloed van hormonen en hormoonachtige stoffen (neurotransmitters, prostaglandinen en immuun-regulerende stoffen) communiceren. Dit betekent dat alle denkbare systemen voortdurend met elkaar in contact staan. Dat alle systemen – dus ook alle lichaamscellen -, zoals de psyche, het neurovegetatieve-, het endo-crinologische en het immuunsysteem voortdurend met elkaar communiceren. Het directe en indirecte gevolg is, dat de chemische samenstelling van je lichaam permanent onderhevig is aan de ‘interne communicatie tussen cellen’. Ons lichaam reageert dus met een complex arsenaal van veranderingen op alles wat we denken en voelen. Iedere gedachte en elk gevoel geeft de stoot tot genetische veranderingen in onze lichaamscellen.

Alles wat je denkt, voelt en gelooft verandert van moment tot moment de chemische samenstelling van je lichaam en je genexpressie. Als jij nu beseft, dat jij bij iedere gedachte en elk gevoel op elk moment van de dag bezig bent met het epigenetisch manipuleren van je lichaamscellen, dan beschik je plotseling over een mate van controle op je gezondheid en geluk dat een doorslaggevend verschil kan maken in je leven. Door zelf je overtuigingen, gevoelens en andere epigenetische invloeden die je gezondheid bevorderen te kiezen, kun je een virtuele epigenetische gezondheidscyclus creëren. Via zo’ n gezondheidscyclus grijp je bewust in met positieve emoties, gedachten en meditaties.

Het Placebo-effect? Nee, wat je gelooft, beïnvloed je gedrag; wat je gelooft, leidt tot chemische reacties; wat je gelooft, kan jouw realiteit worden!

Maar wat de wetenschap volledig ontgaan is, is dat er een voortdurende communicatie tussen ziel, geest en lichaam – de drie-eenheid - plaatsvindt. Deze interne communicatie bewerkstelligt voortdurend het scheppingsproces dat vanuit de drie elementen – gedachte, woord en daad (doen, handelen) - wordt gerealiseerd. Ook het genezingsproces is een scheppingsproces, een bewustwordingsproces van balans en onbalans! Van harmonie en disharmonie tussen geest en lichaam; tussen ziel, geest én lichaam(s)(cellen)!

De ziel schept of vormt het concept; de geest reageert en schept overeenkomstig het concept of het idee van de ziel – haar meest intense verlangen om te ervaren - een nieuwe situatie, een nieuw doel. De geest kan dus de communicatie – het ‘berichtje’ van de ziel – interpreteren overeenkomstig zijn eigen individuele opgedane levenservaring en zijn geloofssysteem (overtuigingen), en meldt het lichaam te reageren op een wijze die hij – de geest – geschikt vindt. Als het geloofssysteem van de geest (zowel op het bewuste of onbewuste vlak; de gedachte achter de oorspronkelijke gedachte) zegt dat het passend of onontkoombaar is om in een bepaalde situatie ziek te worden, dan zal hij het lichaam dienovereenkomstig dat gewenste signaal of gedrag afgeven. Het lichaam zal bijvoorbeeld symptomen van ziekte gaan vertonen en uiteindelijk ook daadwerkelijk ziek worden. Het hele gezondheidsproces is zo doende, dicht verweven met onze diepste gedachten en ideeën over onszelf!

Mensen worden dus ziek, omdat ze op een bepaald innerlijk vlak geloven dat ziekte een geëigend of onvermijdelijk antwoord is op de één of andere situatie of omstandigheid. Dat het op één of andere manier een oplossing lijkt voor één of ander onbeslist en onverdraaglijk innerlijk conflict. Nu ben ik niet van mening dat alle ziekten een simpel probleem zijn met pasklare verklaringen. Zoals met al onze problemen, zijn er vaak veel complexe factoren. Maar misschien kunnen we met de volgende gedachte een nieuw standpunt over onze gezondheid innemen:

‘We zijn in de kern allemaal volmaakte spirituele wezens. Ieder van ons is een volmaakte uitdrukking van de Universele Zuivere Geest of het God-Bewustzijn dat binnenin ons is; de ziel. Het is daarom ons natuurlijk geboorterecht stralende gezondheid, schoonheid, grenzeloze energie en vreugde door ons hele leven heen’.

Maar hoe meer we hiervoor openstaan, hoe gemakkelijker ze te voelen is. Iemand die over de juiste gevoeligheid beschikt, kan een kamer binnengaan en voelen of de daarin aanwezige energie positief of negatief is, opwekkend of neerslachtig. We voelen ons ontspannen en op ons gemak in het energieveld om ons heen of juist niet! Beschouw daarom (genezende levens-) Energie als stromend goddelijk water.

Hans Zevenboom
Link: http://www.millennium-visie.org/site/index.php/nieuwsbrief/226-geneesrkacht


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats