Feel good hormonen zouden UV verslaving kunnen veroorzaken


Iedere zomer drommen zonaanbidders enthousiast naar het strand, ondanks de algemene bekendheid met het risico van kanker. Een studie, gepubliceerd op 19 juni door Cell Press in het blad Cell, wijst uit dat chronische blootstelling aan ultraviolette (UV) straling het vrijkomen veroorzaakt van feel good hormonen genaamd endorfinen, die zich hetzelfde gedragen als heroïne en gerelateerde drugs, wat bij knaagdieren leidt tot lichamelijke afhankelijkheid, tolerantie en verslavingsachtig gedrag. Deze uitkomst zou kunnen verklaren waarom mensen een instinctieve drang hebben om in de zon te zitten, ondanks de bekende gezondheidsrisico's.

"Deze informatie zou kunnen dienen als een waardevolle manier om mensen te leren om hun overdadige blootstelling aan de zon in toom te houden en zo het risico op huidkanker en versnelde huidveroudering als gevolg hiervan, te verkleinen," zegt senior studie-auteur David Fisher van Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School. "Onze bevindingen opperen dat het besluit om onze huid of die van onze kinderen te beschermen meer een bewuste poging zou moeten zijn dan een passieve voorkeur."

Huidkanker is de meest algemene vorm van kanker in de Verenigde Staten, en UV-verlangend gedrag is een aanzienlijke risicofactor. Veel UV-minners voldoen aan de klinische criteria voor een oorzakelijk verband met aandoeningen, maar de oorzaak van dit mechanisme bij een dergelijke verslaving is altijd onduidelijk geweest. Eén potentiele mogelijkheid is dat UV blootstelling de productie van endorfinen stimuleert, daarmee pijnverlichtend door activering van opioïde receptoren, langs dezelfde weg geactiveerd als voorgeschreven pijnstillers, morfine en heroine.

In de nieuwe studie onderzochten Fisher en zijn team of deze weg de oorzaak zou kunnen zijn voor UV verslaving. Ze stelden kaalgeschoren muizen bloot aan UV licht gedurende 6 weken en ontdekten dat de endorfine niveaus in de bloedbaan binnen 1 week waren verhoogd. Na deze 6 weken, veroorzaakte behandeling met een opioïde blokkerend medicijn ontwenningsverschijnselen, inclusief trillen, tics en tandenklapperen. Met als gevolg dat deze muizen de plekken meden waar ze deze medicijnen kregen toegediend, daarmee aantonend dat chronische UV blootstelling lichamelijke afhankelijkheid en verslavingsachtig gedrag bewerkstelligt.

"Het is verrassend dat we genetisch geprogrammeerd zijn om verslaafd te raken aan iets gevaarlijks als UV straling, dat waarschijnlijk de meest algemene carcinogeen in de wereld is," zegt Fisher. "We vermoeden dat deze verklaring mede te maken heeft met de UV bijdrage aan vitamine D synthese in de huid. Echter, er zijn vandaag de dag veel veiliger en meer betrouwbare bronnen van vitamine D zònder risico op kanker, dus het vermijden van zonlicht als vitamine D bron heeft veel toegevoegde (gezondheids)waarde.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats