Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Verband bevestigd tussen zalmtrek en magnetisch veld

Een team van wetenschappers presenteerde vorig jaar het bewijs van het verband tussen de migratiepatronen van de wilde zalm en het magnetisch veld van de aarde wat kan helpen verklaren hoe de vis over duizenden mijlen kan navigeren naar zijn plaats van herkomst.

Deze week bevestigden wetenschappers het verband tussen zalm en het magnetische veld na een reeks van experimenten bij het 'Oregon Hatchery Research Center' in het Alsea stroomgebied. Onderzoekers stelden honderden jonge Chinook zalmen bloot aan verschillende magnetische velden die zich manifesteren op de breedtegraad waar zij verbleven. De vis reageerde op deze "gesimuleerde magnetische verplaatsingen" door te zwemmen in de richting van hun mariene voedselgebieden.

De studie die werd gefinancierd door 'Oregon Sea Grant' en het 'Oregon Department of Fish and Wildlife' zal worden gepubliceerd in het komende nummer van 'Current Biology'.

"Wat bijzonder spannend is aan deze experimenten is dat de vissen die we getest hebben nooit de broederij had verlaten en dus niet konden voortgaan op hun ervaring, alleen op hun erfenis," zei Nathan Putman, postdoctoraal onderzoeker aan de 'Oregon State University' en hoofdauteur van de studie.

"Deze vissen zijn geprogrammeerd om te weten wat te doen voordat ze ooit de oceaan bereiken," voegde hij eraan toe.

Om de hypothese te testen construeerden de onderzoekers een groot platform koperdraden horizontaal en verticaal rond de perimeter. Door elektrische stroom door de draden te voeren konden de onderzoekers een magnetisch veld creëren waarvan zij de intensiteit en de hellingshoek konden regelen. Vervolgens werd jonge zalm in emmers gezet en na een acclimatiseringsperiode gemonitored en de richting gefotografeerd waarin ze zwommen.

Vis met een magnetisch veldkenmerk van de noordelijke oceaan hadden meer de neiging om te zwemmen in zuidelijke richting terwijl vis geconfronteerd met een ver zuidelijk gebied de neiging had om naar het noorden te zwemmen. In wezen hebben vissen een "plaatsgevoel" dat bepaalt in welke richting ze moeten zwemmen gebaseerd op de magnetische velden die ze tegenkomen.

"Het bewijs is onweerlegbaar, zegt mede-auteur David Noakes van OSU, senior wetenschapper bij het 'Oregon Hatchery Research Center' en bezitter van de 'American Fisheries Society Award of Excellence'. "Ik ben er zeker van dat vissen magnetisch veld van de aarde kunnen detecteren en erop reageren".

Niet alle meer dan 1000 vissen zwommen in dezelfde richting zei Putman. Maar er was een duidelijke voorkeur van de vis om te zwemmen in de richting van het magnetisch veld dat "verkeerd" was voor hen. Vis die nog in het magnetische veld van de testsite, in de buurt van Alsea Oregon vertoefde, werd willekeurig georiënteerd wat aangeeft dat de oriëntatie van vis blootgesteld aan magnetische verplaatsingen alleen het gevolg kon zijn van de veranderingen in het magnetische veld.

"Wat echt verrassend is dat deze vissen slechts acht minuten werden blootgesteld aan het magnetische veld," zei Putman. "En het veld was niet eens sterk genoeg om een ​​kompasnaald te sturen."

Putman zei dat zalm bijzonder gevoelig moet zijn omdat het magnetisch veld van de aarde relatief zwak is. Daarom is er niet veel nodig om hun navigatie te verstoren. Veel structuren bevatten elektrische draden of betonijzer die mogelijk invloed hebben op de oriëntatie van de vissen in het begin van hun levenscyclus, zeggen de onderzoekers.

"Vissen zijn opgegroeid in broederijen met elektrische en magnetische invloeden", zegt Noakes,"en sommigen zullen elektrische velden tegenkomen als ze dammen willen overschrijden. Als ze de oceaan bereiken kunnen ze langs structuren of kabels zwemmen die kunnen interfereren met hun navigatie. Heeft dat impact op hen? We weten het nog niet."

Putman zei dat natuurlijke verstoringen ook stukjes ijzer kunnen zijn in de aardkorst en daar worden de vissen al duizenden jaren mee geconfronteerd."

"De mortaliteit onder jonge zalmen is het hoogst in de periode waarin ze voor het eerst de oceaan optrekken, zegt Putman, "omdat ze zich moeten aanpassen aan een zoutwater milieu, voedsel moeten vinden, predatie voorkomen en hun reis beginnen wat hen minder efficiënt maakt in het navigeren. Het is een punt van zorg, want als ze een verkeerde richting nemen en belanden in een arm deel van de oceaan gaan ze verhongeren."

Het magnetisch veld is waarschijnlijk niet het enig gereedschap dat de zalm gebruikt om te navigeren merkt Putman op.

"Ze hebben waarschijnlijk een heel pak van navigatiehulpmiddelen die hen helpen op hun reis, misschien met inbegrip van oriëntatie op de zon, reukzin en anderen," zei Putman.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats