Nieuws

 


Vrouwelijke intuïtie kan worden gekoppeld aan een lagere blootstelling aan testosteron in de baarmoeder


Spaanse wetenschappers suggereren dat vrouwen ’intuïtiever’ zijn dan mannen als gevolg van een biologische component.

De zogenaamde ’vrouwelijk intuïtie’ kan een biologisch component hebben dat gerelateerd wordt aan de lagere prenatale blootstelling aan testosteron die vrouwen krijgen in de baarmoeder. Dit zou leiden tot een ’meer intuïtieve en minder reflecterende’ houding in het leven dan mannen. Dit zijn de resultaten van een studie die werd uitgevoerd door Spaanse onderzoekers van de University of Granada, de Barcelona Pompeu Fabra University en de Middlesex University of London, gepubliceerd in een recent artikel in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Volgens eerdere studies beïnvloedt prenatale blootstelling aan testosteron de ontwikkeling van de hersenen, die tot op zekere hoogte, gedragsveranderingen en tendensen bepalen gedurende het leven van elk individu, inclusief de mens. Mannetjes ontvangen een grotere hoeveelheid prenataal testosteron, die volgens de wetenschappers, invloed heeft op bijvoorbeeld het nemen van meer risico’s en er voor zorgen dat mannetjes meer empathisch zijn dan vrouwtjes.

Intuïtieve gedachten kunnen worden gedefinieerd als iets dat automatisch en onbewust gaat en daardoor weinig cognitieve inspanning vereist. Het andere uiterste is reflexief denken, dat een grotere inspanning en bewuste analyse vereist. De eerste is gebaseerd op gevoelens en is meer ’emotioneel’, terwijl de laatste analytisch en meer ’rationeel’ is. In bepaalde situaties is het beter om ’jezelf te laten leiden’ door je intuïtie dan te stoppen met denken. In andere situaties zal het tegenovergestelde gebeuren.

Mannen zijn minder intuïtief.

De auteurs van de studie vroegen zich af of de blootstelling aan testosteron ook een effect heeft op mannen die ’minder intuïtief’ en ’meer reflexief’ zijn dan vrouwen, waarvoor zij onder meer dan 600 studenten van de University of Granada Faculty of Economics and Business Studies een reeks experimenten uitvoerden.

Voor hun analyses gebruikten de onderzoekers een prenatale testosteron marker, de zogenaamde ’digital ratio’. Dit wordt verkregen door de lengte van de wijsvinger te delen door de lengte van de ringvinger van dezelfde hand. ’Hoe lager de ratio, hoe groter de ontvangen prenatale testosteron en daardoor hoe ’mannelijker’ de cerebrale dispositie, ongeacht iemands geslacht. Mannen hebben uiteraard een lagere gemiddelde ’digital ratio’ dan vrouwen”, zoals opgemerkt wordt door Antonio Manuel Espin, docent aan de Dept. of Economic Theory and History (University of Granada, Spanje) en een van de auteurs van dit artikel.

Cognitieve Reflection Test

De deelnemers beantwoordden eerst een reeks vragenlijsten waaronder de zogenaamde Cognitive Reflection Test (CRT). Een test die nauwkeurig de tweedeling tussen intuïtie en reflectie meet. Het CRT bestaat uit drie eenvoudige algebraïsche vragen, die gezien hoe ze gepresenteerd worden, het geven van intuïtieve antwoorden automatisch genereert, maar die niet correct zijn. Om het juiste antwoord te krijgen moet het individu stoppen om na te denken en te beseffen dat het eerste antwoord dat in zijn/haar hoofd opkwam onjuist is.

Met behulp van slechts drie vragen heeft deze test bewezen dat het in staat is om een hele reeks van gedragingen te voorspellen waarvan sommige zo vreemd zijn als het geloven in God of het bovennatuurlijke - die positief gerelateerd wordt tot het intuïtief beantwoorden van de test. Espin wijst erop dat ”het meest belangrijke is dat vrouwen meer de neiging hebben om intuïtieve antwoorden te geven dan mannen terwijl mannen op een meer reflexieve manier reageren. Met andere woorden, in deze specifieke test, die intuïtieve gedachten straft, doen mannen het in het algemeen beter dan vrouwen”.

Naar aanleiding van de test scannen de onderzoekers de handen van de deelnemers om de vingerlengte te meten en de digitale verhouding (digital ratio) te berekenen.

De resultaten waren duidelijk. Mannen reageerden beter op de CRT dan vrouwen. Maar onder de laatste, beantwoorden de vrouwen met een meer ’mannelijke’ (dat wil zeggen, lagere) digitale verhouding, de vragen evengoed als de mannen. ”Meer specifiek, wat we vonden was een indicatie dat prenatale blootstelling aan testosteron bij mensen een meer reflexieve en minder intuïtieve geestgesteldheid predisponeert. Verder lijkt dit effect sterker bij vrouwen”.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats