Het opslaan van zaden op de juiste manier kan planten in de wereld redden


KNOXVILLE - Exotische ziekten, minder diversiteit en een veranderend klimaat bedreigen een aantal van 's werelds meest zeldzame en ecologisch belangrijke planten, en dus richten natuurbeschermers zaadcollecties op om de zaden in banken of botanische tuinen te redden in de hoop op het behoud van de genetische diversiteit.

Reeds decennia lang worden deze zadencollecties georganiseerd volgens eenvoudige modellen naar een algemene regel voor het aantal zaden volgens de aanbeveling 50 zaadmonsters ongeacht bestuiving, groeigebied en grootte van de populatie.

Een nieuwe studie heeft echter aangetoond dat meer zorgvuldige afstemming van zaadcollecties aan specifieke soorten en situaties cruciaal is voor het behoud van de diversiteit aan planten. Nadat de zaden zijn opgeslagen, kunnen ze opnieuw worden ingevoerd voor het planten in geschikte locaties als de omstandigheden gunstig zijn.

In de studie stellen onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Wiskundige en Biologische Synthese en de Universiteit van Tennessee dat een uniforme aanpak voor zaadbemonstering ineffectief is en dat een nieuwe benadering, simulatie-gebaseerde planning genoemd, om een aantal nieuwe bemonsteringsaanbevelingen voor te stellen noodzakelijk is.

Eerst moeten verzamelaars hun populaties van planten kiezen uit een groter gebied dan tot nu toe was. Met een bemonstering op grote schaal kan men tot bijna 200 procent meer zeldzame genen verzamelen dan bij een beperkte steekproef.

Bovendien, blijkt dat in de meeste gevallen het verzamelen van ongeveer 25 maternale planten per populatie versus 50 planten de beste methode is om de meeste genetische variaties te vangen.

De studie toonde verder aan dat voor vele soorten het verzamelen van meer dan acht tot tien zaden per plant tot hoge overlapping in genetische diversiteit aanleiding geeft en aldus een overdreven inspanning zou zijn.

Toenemende bezorgdheid over landbouw en voedselzekerheid, alsook een toenemende erkenning van hoe snel de biodiversiteit verdwijnt heeft geleid tot het opvoeren van de collecties bij zaadbanken. Volgens de studie van de hoofdauteur Sean Hoban, postdoc bij NIMBioS, krijgen botanische tuinen die tot nu toe meer gericht waren op de presentatie van planten nu steeds meer als missie mee te werken aan het behoud van planten,

"Onze aanpak kan worden gebruikt om de richtlijnen bij zaadverzameling te verfijnen, wat kan leiden tot veel efficiëntere en effectievere collecties, waardoor we meer diversiteit aan planten in de wereld kunnen behouden. Van deze collecties kunnen toekomstige ecosysteemrestauratie projecten profiteren alsmede de landbouw en de bosbouw, "aldus Hoban.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Biological Conservation.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats