Nieuws

 


Keukens zijn een bron van multiresistente bacteriŽn


Snijplanken blijven een bron van bacteriŽn na gebruik.

Na het hanteren van rauwe gevogelte zijn de handen en snijplanken een bron van overdracht voor multiresistente bacteriŽn zoals E. coli die extended spectrum beta lactamase ( ESBL ) produceren. De studie over huishoudelijke- en ziekenhuis keukens werd gepubliceerd in het mei nummer van Infection Control and Hospital Epidemiology, het tijdschrift van de Society for Healthcare Epidemiology of America.

"De verspreiding van multiresistente bacteriŽn wordt in verband gebracht met ziekenhuizen, maar deze bevindingen suggereren dat de transmissie van resistente E. coli zowel gebeurt in ziekenhuizen als in huishoudens" aldus Andreas Widmer, MD hoofdauteur van de studie. "Onze bevindingen benadrukken het belang van handhygiŽne niet alleen na het hanteren van rauwe gevogelte maar ook na contact met snijplanken gebruikt bij pluimvee voorbereiding."

Onderzoekers aan het University Hospital in Bazel Zwitserland verzamelden en onderzochten 298 snijplanken (154 van het University Hospital en 144 van particuliere huishoudens) na bereiding van verschillende soorten voedsel (gevogelte, rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, wild en vis) voor schoonmaak. Ze verzamelden ook 20 paar handschoenen uit de ziekenhuiskeuken van medewerkers die rauw gevogelte behandeld hadden. Deze monsters werden getest op de aanwezigheid van ESBL-producerende Enterobacteriaceae, een familie van Gram negatieve bacteriŽn die Salmonella, E. coli en Klebsiella omvat .

Bij het ​​testen van de snijplanken vonden de onderzoekers dat 6,5 procent van de ziekenhuis snijplanken gebruikt ter voorbereiding van pluimvee besmet waren met ESBL-producerende E. coli. Op planken gebruikt in huishoudens vonden de onderzoekers ESBL-producerende E. coli op 3,5 procent ervan. Zij vonden ook dat 50 procent van de centrale keukenhandschoenen besmet waren met deze resistente E. coli.

De onderzoekers vonden dat geen van de snijplanken gebruikt bij het voorbereiden van rund, kalf, varken, lam, wild of vis besmet was met ESBL producerende bacteriŽn. Zij vonden ook dat het land van herkomst van het vlees geen factor is op de aanwezigheid van bacteriŽn.

Vertaald door Andre Teirlinck- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

LinkHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats