Vetcellen geherprogrammeerd om de vetverbranding te verhogen


Wit vetweefsel slaat overtollige calorieën op als vet dat kan worden vrijgegeven aan andere organen tijdens het vasten. Zoogdieren hebben ook kleine hoeveelheden bruin vetweefsel dat hoofdzakelijk werkt als een effectieve vetverbrander voor de productie van warmte. Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Denemarken het mechanisme ontdekt waarmee witte vetcellen van mensen kunnen worden geherprogrammeerd om bruiner te worden.

Bruinen van wit vetweefsel verhoogt het energieverbruik van het lichaam en is dus een potentiële strategie voor de toekomstige behandeling van obesitas. De uitdaging is om de energie opslaande witte vetcellen te programmeren naar zogenaamde "brite" (bruin-in-wit) vetcellen in het lichaam en dus te bekomen dat het vetweefsel overtollige energie omzet in warmte in plaats van het op te slaan.

Het onderzoeksteam van de afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie onder leiding van professor Susanne Mandrup publiceert een document getiteld "Browning of human adipocytes requires KLF11 and reprogramming of PPAR super-enhancers” in de 1 januari editie van het wetenschappelijke tijdschrift "Genes & Development" dat de resultaten beschrijft van het werken met "brite" vetcellen.

"We hebben onderzocht hoe het genoom van witte adipocyten wordt geprogrammeerd tijdens het bruinen met behulp van geavanceerde genoom sequencing technologieën. We stimuleerden het bruinen in menselijke witte adipocyten door een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van type II diabetes en vergeleken witte en" brite "vetcellen. Hieruit bleek dat"brite" vetcellen verschillende genprogramma's hebben die, wanneer actief, maken dat deze cellen energie gaan verbruiken", zegt Susanne Mandrup en ze gaat verder: "Door het identificeren van de gebieden van het genoom die direct betrokken zijn bij de herprogrammering, hebben we een belangrijke factor gevonden in het proces - het gen regulerend eiwit KLF11 (Krüppel Like Factor-11), dat in alle vetcellen wordt gevonden en nodig is voor de herprogrammering."

Eén van de absoluut belangrijkste krachten achter het project en eerste auteur van de studie is promovendus Anne Loft, die erg tevreden is met de resultaten.

"Het was een lang proces, en het heeft vier jaar geduurd om te komen waar we nu zijn, dus is het uiteraard zeer bevredigend wanneer de resultaten zo interessant en nuttig zijn, zoals hier het geval is," zegt Anne Loft en wijst op de toekomstperspectieven van het onderzoek naar "brite" vetcellen.

"De ontdekking van de "brite" vetcel mechanismen en de specifieke regulerende gebieden brengt ons dichter bij het begrijpen hoe de herprogrammering van witte vetcellen plaatsvindt. Deze kennis betekent potentieel dat we in de toekomst geneesmiddelen kunnen maken die de genomische regio's en bruinkleuring factoren zoals KLF11 activeren bij de behandeling van obesitas ", zegt Anne Loft.

Vertaling: André Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats