Vet in de voeding onder vuur


Onderzoekers van de Université Laval stellen de huidige voedingsaanbevelingen in vraag en pleiten voor een herziening van het verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten.

Het verband tussen verzadigd vet en het risco op hart- en vaatziekten is uitgegroeid tot een 'hot topic' in de voeding. Onderzoekers van het Instituut voor voeding en functionele voedingsmiddelen (INAF) van de Université Laval roepen op tot een herziening van de voedingsaanbevelingen rond verzadigd vet (SFA) in relatie tot hart- en vaatziekten (HVZ).

In een nota gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism geven de auteurs een aantal argumenten aan voor de noodzaak om opnieuw de relatie tussen verzadigd vet uit voeding en het cardiovasculair risico te beoordelen.

Aangezien er momenteel in Canada geen geharmoniseerde voedingsrichtlijnen zijn voor de preventie van HVZ, dringen de auteurs er bij de Canadese voedingautoriteiten op aan om de richtlijnen te herzien en aanbevelingen te ontwikkelen die zowel de huidige realiteit van de voedselcrisis als de nieuwste wetenschappen weerspiegelen.

"Wij stellen dat het bewijs met betrekking tot de impact van SFA en de gehele voeding op HVZ zowel klinisch als epidemiologisch moet onderzocht worden," schrijven de auteurs in de conclusie van de krant.

"Omdat we constateren dat focussen op SFA alleen in de voedingsrichtlijnen geen voordelen heeft opgeleverd in termen van cardiovasculaire preventie, menen wij dat de impact van alleen SFA op HVZ een verkeerde route is in de toekomst."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats