Verdriet duurt langer dan andere emoties


Belangrijke of traumatische gebeurtenissen worden gevolgd door langdurende emoties.

Hoe komt het dat men verdriet tot 240 keer langer kan voelen dan schaamte, verrast zijn, geïrriteerd zijn of zelfs zich verveeld voelen? De reden is dat verdriet vaak hand in hand gaat met gebeurtenissen van grotere impact, zoals de dood of ongevallen.

Je hebt meer tijd om te piekeren over en omgaan met wat er is gebeurd, zeggen Philippe Verduyn en Saskia Lavrijsen van de Universiteit van Leuven in België. Hun onderzoek, gepubliceerd in het Springer tijdschrift Motivation and Emotion, is de eerste duidelijke verklaring waarom sommige emoties langer aanhouden dan andere.

De Belgische onderzoekers vroegen aan 233 middelbare scholieren om zich de recente emotionele episodes in hun leven te herinneren en hun duur te rapporteren. De deelnemers moesten ook vragen beantwoorden over de strategieën die ze gebruikten om met deze emoties om te gaan.

Er bleken inderdaad betekenisvolle verschillen in duur te bestaan tussen de emoties. Uit een set van 27 emoties, duurde verdriet het langst, terwijl schaamte, verbazing, angst, afkeer, verveling, geïrriteerd zijn of zich opgelucht voelen vaak niet meer dan een flits waren. Interessant genoeg telt verveling eveneens onder de kortere emoties. Verduyn en Lavrijsen zeggen dat dit betekent dat, hoewel de tijd langzaam lijkt voorbij te gaan wanneer men zich verveelt, een episode van verveling meestal niet zo lang duurt.

De onderzoekers ontdekten dat de emoties die een kortere tijd duren doorgaans worden uitgelokt door gebeurtenissen waaraan we relatief weinig belang hechten. Anderzijds worden langdurige emoties vaak veroorzaakt door gebeurtenissen die ernstige gevolgen en grote zorgen hebben voor de persoon.

Verduyn zegt dat sommige van deze gevolgen zich pas na verloop van tijd manifesteren en er vervolgens voor zorgen dat de emotie wordt gehandhaafd of versterkt. Het gevoel houdt dan ook aan telkens de persoon aan de gebeurtenissen denkt.

Duur bleek een dimensie te zijn die onderscheid kan maken tussen vergelijkbaar emoties. Zo vonden Verduyn en Lavrijsen dat schuldgevoel een emotie is die veel langer aanhoudt dan schaamte, terwijl angst langer blijft hangen dan vrees.

"Getob is de centrale determinant van waarom sommige emoties langer dan andere duren. Emoties geassocieerd met hoge niveaus van opnieuw beleven zullen het langst duren," zegt Verduyn, bij het uitleggen van de rol dat dergelijk constante en repetitief denken heeft op de ervaring van positieve en negatieve emoties.

"Emoties van kortere duur worden meestal - maar natuurlijk niet altijd - opgewekt door gebeurtenissen die van relatief weinig belang zijn. Aan de andere kant hebben langdurige emoties verband met iets zeer belangrijk," leg Lavrijsen verder uit.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats