Nieuws




SSLU dagvaardt gemeente Utrecht


Uit de ambtelijke mailcorrespondentie die op 18 februari 2014 door het college openbaar werd gemaakt blijkt dat hoge ambtenaren eind 2007 zelf twijfelde aan de berekeningen die worden uitgevoerd met het VRU-verkeersmodel, die op hun beurt een belangrijke rol spelen in de berekeningen van de luchtverontreiniging Utrecht.

Daar worden immers keer op keer de intensiteiten in toekomstige jaren mee omlaag gerekend, zodat lagere concentraties fijnstof en stikstofdioxide concentraties berekend kunnen worden ('schoonrekenen') en ten onrechte de indruk kan worden gewekt dat althans aan de EU-normen voor fijnstof en stikstofdioxide wordt voldaan.

Uit de mail die hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van het hoofd Juridische Zaken blijkt dat deze hooggeplaatste ambtenaar een juridische actie van de gemeente zelf tegen de beschuldiging van manipulatie met berekeningen een riskante onderneming vond, omdat de gemeente zich daarmee “in de eigen voet zou kunnen schieten”.

“Dus de beeldvorming kan maar zo zijn dat (…) de gemeente bedrog pleegt door gebruik te maken van het model”, aldus deze hooggeplaatste ambtenaar en jurist van de gemeente, die daar tot nog grotere verbijstering van de Stichting aan toevoegde: “Dat maakt de projecten waarvoor het model is gebruikt nog twijfelachtiger. Denk aan de Fly over Majellaknoop en andere projecten”.

Deze en andere feiten leiden er niet toe dat college en gemeenteraad besluiten een diepgaand onderzoek in te stellen naar de wijze waarop de berekening van de luchtverontreiniging door ambtelijke diensten wordt uitgevoerd.

De Stichting meent overtuigend aan te kunnen tonen dat de gemeente zich bij het opstellen van luchtkwaliteitsbereke­ningen schuldig heeft gemaakt aan bedrog en aan het ontduiken van luchtkwaliteitsnormen en dat de gemeente, c.q. het college en de gemeenteraad, daardoor de aanmerkelijke kans heeft aanvaard en nog steeds aanvaardt dat elk jaar honderden Utrechters vroegtijdig sterven door luchtverontreini­ging.

Het feit dat het college en de gemeenteraad systematisch en al jaren elke discussie over het schoonrekenen van de lucht ontwijken, kennelijk niet bereid zijn om de kritiek van de Stichting op de berekeningen ook maar in overweging te nemen en het te riskant blijken vinden (bang voor het oordeel van de rechter) om als gemeente een juridische actie te voeren tegen de beschuldiging van schoonrekenen, heeft de Stichting nu doen besluiten de gemeente Utrecht te dagvaarden en middels een juridische procedure te dwingen op de gedetailleerde kritiek en argumenten van de Stichting in te gaan.

Kees van Oosten
http://www.stopluchtverontreiniging.nl





Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats