Kosten van chemische stoffen op de reproductieve gezondheid van mannen in the EU worden geschat op gemiddeld 500 miljoen per jaar


Rapport Noord Europese Landen: hoge gezondheidskosten van 59 miljoen tot 1 miljard euro door chemische blootstelling

Tot 40 % van de gezondheidskosten die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen bij mannen kunnen het gevolg zijn van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDC’s), aldus een schatting die deze week gepresenteerd werd door een afvaardiging van de Noord Europese Landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. (1)

“De kosten van ontbrekend beleid: Sociaaleconomische analyse van kosten verbonden aan effecten van hormoonverstorende stoffen op de reproductieve gezondheid van mannen.” Dit is de titel van de studie die gisteren is gepubliceerd door “Norden”, de Raad van Ministers van de Noord Europese landen. De auteurs hebben er voor gekozen om zich te richten op de negatieve gevolgen voor de mannelijke reproductieve gezondheid, zoals afwijkingen in het geslachtsorgaan van baby jongens (met de medische namen cryptorchisme en hypospadias); verminderde zaadproductie en zwakke kwaliteit van het zaad, en teelbal kanker. Omdat het oorzakelijke verband tussen blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en deze gezondheidseffecten al relatief goed zijn vastgesteld.

Het rapport maakt duidelijk dat alleen een deel van de totale kosten van deze gezondheidseffecten het gevolg is van blootststelling aan hormoonverstorende stoffen. Het rapport berekent het deel van de kosten die zijn toe te schrijven aan de blootstelling, op 2%, 20% en 40%. De auteurs hebben deze percentages berekend op basis van de beschikbare wetenschappelijke kennis en raadpleging van deskundigen. Voor de gehele Europese Unie (EU), worden de kosten geschat op respectievelijk €59 miljoen, €600 miljoen en €1,200 miljoen per jaar. Dus als blootstelling aan hormoon verstorende chemicaliën verantwoordelijk is voor het hoogste percentage 40%, dan kan potentieel per jaar tot €1,200 miljoen worden bespaard door wettelijke beschermingsmaatregelen tegen EDC’s.

Dit Norden rapport maakt slechts een schatting voor een beperkt deel van de gezondheidseffecten, die steeds meer door onderzoekers in verband worden gebracht met blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Ook de sterk stijgende kosten voor toenemende chronische ziekten als diabetes, obesitas, borst- en prostaatkanker, aangeboren leer- en gedagstoornissen van kinderen, worden deels gerelateerd aan de toegenomen blootstelling aan EDC’s (zie Annex). Volgens rapport van de organisatie HEAL, komt een voorzichtige kostenschatting hiervoor in EU op 31 miljard per jaar.(3)

“Dit rapport van Norden maakt opnieuw duidelijk dat er sterk toenemende zorgkosten zijn tegenover de claims van de chemische industrie dat strengere regulering van EDC’s te hoge kosten
zou meebrengen voor het bedrijfsleven,” zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF – een internationaal netwerk voor een gezond en duurzaam milieu.

“Door de kosten voor mannelijke reproductieve problemen die samenhangen met EDC’s, te schatten tot op 40 % van de totale kosten, maken deze regeringen heel duidelijk dat blootstelling aan EDC’s grote schadelijke gevolgen kan hebben voor de mannelijke vruchtbaarheid en gezondheid. Daarom zouden we deze stoffen niet moeten gebruiken,” zegt Sascha Gabizon.

Na een reeks van uitgestelde maatregelen voor de aanpak van EDC’s, heeft het Directoraat voor Gezondheid van de Europese Commissie (DG SANCO) een publieke consultatie geopend over de criteria op basis waarvan hormoonverstorende stoffen kunnen worden geïdentificeerd in de EU regelgeving voor biociden (tegen ongedierte en bacteriën en schimmels in producten) en gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden).

De consultatie is gericht op sociaal - economische effecten. Deze plotseling ingestelde raadpleging wordt door velen gezien als een poging om de industrie de kans te bieden de geschatte kosten op tafel te leggen van te verwachte wetgeving, die een aantal biociden en pesticiden met hormoonverstorende werking mogelijk zal gaan verbieden. De consultatie wordt nu gehouden via een online vragenlijst en zal sluiten op 16 januari 2015. (2) www.wecf.eu

www.eenveilignest.nl
www.childprotectfromchemicals.eu.nl

Annex
Kosten berekening voor een groter aantal EDC gerelateerde gezondheidseffecten.
De koepel van maatschappelijke organisaties voor milieu en gezondheid in Europa, HEAL(Health and Environment Alliance), heeft al eerder een rapport uitgebracht waarin een zeer voorzichtige schatting is gemaakt van de kosten van een groter aantal aandoeningen, die in verband worden
gebracht met blootstelling aan EDCs. HEAL gaat uit van een percentage van de totale kosten van 2-5 percent , berustend op oorzakelijk verband.

Zij komen met deze zeer voorzichtige schatting uit op totale kosten in de EU per jaar van 31 miljard Euro. In de berekening van HEAL zijn nog een aantal andere aandoeningen meegenomen dan die in het Norden rapport, gezondheidseffecten die door wetenschappelijke deskundigen op het gebied van EDC onderzoek worden aangemerkt als hormoon gerelateerd. Zoals borst - en prostaatkanker, gedrag - en leerstoornissen (zoals vormen van autisme en ADHD), en obesitas en diabetes. (3)
Informatie voor de redactie

1. “The Cost of Inaction: Socioeconomic analysis of costs linked to effects of endocrine disrupting substances on male reproductive health” http://norden.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A763442&dswid=-8392

2. Public Consultation on defining criteria for identifying endocrine disruptors in the context of the implementation of the plant protection product regulation and the biocidal products regulation

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dgs_consultations/food/consultation_20150116_endocrine-disruptors_en.htm

3. Health costs in the EU: How much is related to Endocrine Disrupting Chemicals?

http://www.env-health.org/IMG/pdf/18062014_final_health_costs_in_the_
european_union_how_much_is_realted_to_edcs.pdf

4. The Norden report put the negative effects on human male reproduction, including some "indirect costs" (based on number of QALYs lost, for example) at €0.6-1.2 billion. The HEAL report put costs of cryptorchidism and hypospadias at €0.9-1.3 billion.


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats