Houtskool - een belangrijke klimaatverontreiniger - ook gekoppeld aan cardiovasculaire gezondheid


Verontreinigende stoffen uit de houtrook hebben belangrijke invloed op de warmte dichtbij het aardoppervlak en op de opwarming van de aarde. Volgens een nieuwe studie van McGill Professor Jill Baumgartner zou houtskool ook invloed hebben op de cardiovasculaire gezondheid bij vrouwen.

Om de effecten van de verontreinigende stoffen in houtskool op de gezondheid van vrouwen die koken met traditionele houtkachels te onderzoeken heeft Baumgartner, een wetenschapper aan het McGill Instituut voor de Gezondheid en Sociaal Beleid, de dagelijkse blootstelling aan verschillende soorten van luchtverontreinigende stoffen met inbegrip van die uit houtskool, gemeten bij 280 vrouwen op het platteland van de provincie Yunnan in China.

Baumgartner en haar team legden zich toe op de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging uit alledaagse bronnen in de ontwikkelingslanden. "Ongekende economische groei van China veroorzaakt enorme toename van verontreiniging door verkeer en industrie en daarboven zijn er nog zo’n 700 miljoen Chinezen die koken op hout en kolen. De Chinese regering doet inspanning om de luchtkwaliteit te verbeteren. We wilden de vervuilingsbronnen die het meeste impact hebben in kaart brengen om te helpen bij de inspanningen van de regering,” zegt Baumgartner.

De onderzoekers rustten de vrouwen uit met draagbare toestellen die fijnstof kunnen verzamelen. Het opgeslagen fijnstof werd dan onderzocht op verschillende polluanten waarbij deze die voorkomen in houtskool. Bij deze vrouwen werd ook de bloeddruk, de zoutinname, de lichamelijke activiteit en de body mass index gemeten en met de nabijheid van snelwegen werd ook rekening gehouden.

"Wij vonden dat de blootstelling aan houtskoolverontreinigingen de grootste impact had op de bloeddruk met directe invloed op het cardiovasculair risico. In feite was het effect van houtskool, de verontreiniging die het meest voorkomt bij dergelijke metingen, dubbel zo groot dan de rest, "zegt Baumgartner. „Houtskool uit het verbranden van hout wordt beschouwd als zeer belangrijk voor de opwarming van de aarde. Ons onderzoek toont echter aan dat het ook een belangrijke vervuiler is voor de gezondheid."

Daarnaast vonden de onderzoekers dat vrouwen die dicht bij snelwegen wonen en blootgesteld werden aan zowel houtrook als verkeersemissie een drie maal hogere bloeddruk hadden dan vrouwen die uit de buurt bleven van snelwegen.

Baumgartner voegt eraan toe, "Wij vonden dat rook uit houtskool een negatieve invloed heeft op de cardiovasculaire gezondheid en dat de effecten op de gezondheid van houtrook worden versterkt door gelijktijdige blootstelling aan uitstoot van het verkeeer. Het beleid dat verlaging van de vervuiling door verbranding propageert door de vervanging van inefficiënte houtkachels en vermindering van invloed van het verkeer zal profiteren van de goede invloed op zowel het klimaat als de volksgezondheid ".

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats