Blootstelling aan toxines maakt kleindochters vatbaarder voor stress


Wetenschappers weten dat de toxische effecten van hormoonontregelaars (EDC's) gevonden in zowel natuurlijke als door de mens gemaakte materialen, kunnen overgaan van de ene generatie naar de volgende, maar nieuw onderzoek toont aan dat vooral vrouwen met voorouderlijke blootstelling aan EDC bijwerkingen vertonen door stress.

Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin en de Washington State University, worden mannelijke en vrouwelijke ratten verschillend beïnvloed door voorouderlijke blootstelling aan de algemeen gebruikte fungicide, vinclozoline. Vrouwelijke ratten wiens overgrootouders werden blootgesteld aan vinclozoline waren kwetsbaarder voor stress, angstiger en verkozen het gezelschap van vreemde vrouwtjes boven vrouwtjes uit eigen nest. Mannelijke dieren vertoonden deze negatieve effecten niet.

"Deze resultaten zouden ons moeten verontrusten want iedereen onder ons is reeds decennia blootgesteld aan hormoonontregelaars en we gaan allemaal door natuurlijke uitdagingen in het leven," zei David Crews, Ashbel Smith hoogleraar Zoölogie en psychologie aan de Universiteit van Texas in Austin en hoofdauteur van de studie. "Die uitdagingen worden nu anders ervaren vanwege de voorouderlijke blootstelling aan milieuverontreiniging."

Vinclozoline is een algemene fungicide waarmee de klassieke boeren groenten en fruit behandelen.

Om de effecten van stress te testen brachten de onderzoekers de ratten zes uur per dag onder zachte warme buislampen gedurende drie weken. Dit werd gedaan tijdens de adolescentie, een gevoelige levensperiode voor ratten, net als voor de mens. Maanden later testten de onderzoekers de chemie van de hersenen, de hersenfunctie, de genexpressie en het gedrag van de volwassen ratten.

Ze ontdekten dat voor vrouwelijke ratten, voorouderlijke blootstelling aan vinclozoline alleen of stress tijdens de adolescentie slechts verwaarloosbare effecten had op het gedrag en de hormoonhuishouding van de ratten. Echter, de combinatie van voorouderlijke blootstelling en stress veroorzaakte bij de vrouwelijke ratten drastisch hogere niveaus van corticosteron (een stresshormoon dat lijkt op cortisol bij de mens) en een hogere expressie van genen geassocieerd met angstiger gedrag. Ander onderzoek heeft aangetoond dat stresshormonen degeneratie veroorzaken van een gebied van de hersenen dat te maken heeft met geheugen en leren.

Crews zei dat opeenvolgende blootstelling aan EDC's, dat doorgegeven wordt van generatie op generatie geen verandering meebrengt in de genetische code van de dieren maar eerder een verandering van de manier waarop genen zich uitdrukken. Genexpressie is het proces waarbij een cel de genetische code gebruikt voor het aanmaken van nuttige producten zoals eiwitten. Als een deel van iemands genetische code een koekjesrecept was zou genexpressie refereren naar het aantal koekjes een kok kan maken met een recept. De waarneming dat veranderingen in genexpressie kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties heeft geleid tot een nieuw onderzoeksgebied bekend als epigenetica.

Crews en anderen hebben aangetoond dat blootstelling aan EDC het risico voor toekomstige generaties op ziekten zoals autisme, obesitas en hart- en vaatziekten kan verhogen. Crews merkte op dat EDC níveas in het milieu blijven stijgen, evenals bovenvernoemde ziektes met psychische stoornissen in het bijzonder.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats