Leefbewust.com Webwinkel Spirulina Chlorella Facebook Themas Videos Nieuwsbrief Email Lidmaatschap

 

Studie vindt gevaarlijke vlamvertragers in peuterspeelzalen


Een nieuwe studie bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven toont aan dat vlamvertragers die binnenshuis voorkomen jonge kinderen potentieel blootstellen aan chemische stoffen die bekend staan als zeer gevaarlijk.

De studie die werd geleid door onderzoekers van de Universiteit van Californië, en werd gefinancierd door de California Air Resources Board, verscheen op donderdag 15 mei online in het tijdschrift Chemosphere. Ondanks dat veel zuigelingen en jonge kinderen tot wel 50 uur per week doorbrengen in voor- of naschoolse opvang, merkten de auteurs van de studie op dat dit document pas de eerste systematische review was van vlamvertragers bij kinderopvang-instellingen.

De onderzoekers onderzochten 40 kinderdagverblijven die aan 1.764 kinderen opvang bieden in zowel stedelijke, plattelands- en agrarische gebieden in Monterey en Alameda. De onderzoekers verzamelden lucht- en vloerstofmonsters toen de kinderen aanwezig waren en deze werden getest op 14 verschillende PBDE's, of polybroomdifenylethers , en vier niet PBDE vlamvertragende middelen zoals tris fosfaatverbindingen .

De studie vond zowel PBDE's en tris fosfaat verbindingen in 100 procent van de stofmonsters de zij verzamelden. De gehaltes van PBDE's waren enigszins lager dan die werden aangetroffen in woonhuizen in andere studies , maar de aangetroffen gechloreerde tris waren vergelijkbaar met of hoger dan de niveaus die werden aangetroffen in de andere studies .

"Deze bevindingen onderstrepen hoe alom vertegenwoordigd deze materialen in de lucht voorkomen in binnenruimten." aldus studie hoofdauteur Asa Bradman , onderdirecteur van
het Center for Children's Environmental Health Research aan de UC Berkeley . "Een groeiende hoeveelheid onderzoek heeft verbanden aangetoond tussen vlamvertragers en
een scala van negatieve effecten op de gezondheid, met inbegrip van neurologische vertragingen bij kinderen.

Kinderen zijn kwetsbaarder voor de effecten op de gezondheid van milieuverontreinigende stoffen dus moeten we, met name bij deze groep, bijzonder voorzichtig zijn en dit zoveel mogelijk reduceren zijn als het gaat om de blootstelling aan schadelijke stoffen."

Vertaling: Tim Dollee



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats