Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Meer ziekten van luchtvervuiling ontdekt door verbeterde informatie

Gezondheids- en persoonsgegevens in combinatie met modelberekeningen van luchtverontreiniging op bepaalde plaatsen heeft Deense onderzoekers tot de beste in de wereld gemaakt voor onderzoek op ziekten als gevolg van vervuilde lucht.

In rust ademen we ca. 12-15 keer per minuut en per inademing verversen wij ca. één liter lucht. Afhankelijk van het niveau van activiteit is dat een dagelijkse hoeveelheid in de orde van twintig kubieke meter lucht die met de vervuiling in de vorm van deeltjes en verschillende gassen, afhankelijk van de luchtkwaliteit, ons ziek kan maken.

Astma-aanvallen, piepende ademhaling, hart- en vaatziekten en longkanker zijn enkele van de meer in het oog springende voorbeelden van ziekten die we - in het ergste geval - kunnen krijgen van de ingeademde lucht. De lijst van ziekten als gevolg van de luchtvervuiling in Denemarken is lang. Dit blijkt uit een gloednieuwe artikel geschreven door professor Ole Hertel van de 'Aarhus University' samen met een aantal Deense collega's van de Universiteit van Kopenhagen, het Deense 'Cancer Society' en van de universiteit van Aarhus. "De lijst van ziekten ontdekt in Denemarken is lang, maar het betekent niet dat we 's werelds meest vervuilde lucht hebben.

Die is te vinden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Hier vind je meestal een jaarlijkse gemiddelde waarde van de deeltjesverontreiniging (PM10) van 50-200 microgram per kubieke meter lucht, terwijl de inhoud in Kopenhagen en andere West-Europese grootsteden meestal op een lager niveau ligt van ongeveer 20-50 microgram per kubieke meter. Maar zelfs in een "matig verontreinigde" lucht zoals in Deense steden vinden we veel ernstige ziekten die afkomstig zijn van de lucht die we dagelijks inademen", zegt Ole Hertel.

Deense studies

In het artikel "Utilizing Monitoring Data and Spatial Analysis Tools for Exposure Assessment of Atmospheric Pollutants in Denmark", beoordelen Ole Hertel en zijn collega's de Deense ervaringen in het combineren van metingen en modellen. Door het combineren van metingen op relatief weinig maar goed gekozen plaatsen met geavanceerde modellen voor de verspreiding van luchtverontreiniging , kunnen de onderzoekers de luchtvervuiling plaatselijk berekenen.

Hertel en Co beoordeelden een aantal Deense studies naar de samenhang tussen luchtverontreiniging en gezondheidsproblemen. In een totaal van negen korte termijn studies gepubliceerd in Denemarken hebben de onderzoekers problemen aangetoond rond de luchtwegen en hart-en vaatziekte na een periode met verhoogde luchtverontreiniging. Elf andere studies tonen langdurige gezondheidsproblemen aan door luchtvervuiling zoals longkanker, hart-en vaatziekten, diabetes en mortaliteit .

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats