Nieuws




Tequila plant is mogelijke zoetstof voor diabetici


Een zoetstof gemaakt van de plant gebruikt om tequila te maken kan bloedglucosewaarden verminderen voor de 26 miljoen Amerikanen en anderen over de hele wereld met type 2 diabetes en zwaarlijvige mensen helpen gewicht te verliezen, zeggen de onderzoekers.

De belangrijkste reden dat het waardevol zou kunnen zijn, legden ze uit, is dat agavins, een natuurlijke vorm van suiker die in de agave plant zit, niet verteerbaar is en kan fungeren als een voedingsvezel, zodat ze de bloedglucose niet verhoogt. Hun rapport is onderdeel van de 247e Landelijke Vergadering van de American Chemical Society (ACS ) , 's werelds grootste wetenschappelijke organisatie.



 

De bijeenkomst bijgewoond door duizenden wetenschappers, beschikt over meer dan 10.000 rapporten over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en andere onderwerpen en werd gehouden op het Dallas Convention Center en hotels in de streek.

"We hebben geconstateerd dat agavins de glucosespiegel vermindert en GLP-1 verhoogt maar ook de hoeveelheid insuline," zei Mercedes G. López , Ph.D. GLP-1 ( glucagon-like peptide -1 ) is een hormoon dat het ledigen van de maag vertraagt ​ waardoor de productie van insuline wordt gestimuleerd. Ze voegde eraan toe: "Agavins zijn niet duur en ze hebben geen bijwerkingen behalve voor die paar mensen die ze niet kunnen verdragen. " Bovendien zijn agavins zoals andere fructanen gemaakt van suiker fructose de beste suikers voor het ondersteunen van de groei van gezonde bacteriën in mond en darmen.



 

López van het Centro de Investigación y de Estudios Avanzados, biotechnologie en biochemie Irapuato, Guanajuato, Mexico, merkte ook op dat agavins mensen een verzadigd gevoel geeft wat hen kan helpen om minder te eten.

Agavins bevatten fructoses, waardoor de vraag: Zijn agavins zoals hoog fructose maissiroop een bewerkte zoetstof die onlangs veel slechte pers heeft gekregen? López wees erop dat, inderdaad, hoog fructose siroop is geladen met fructose suikers en daarom de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Maar agavins zijn fructanen die fructoses zijn verbonden door lange vertakte ketens. Het menselijk lichaam kan ze niet gebruiken in die configuratie dus hebben ze geen invloed op de bloedsuikerspiegel, legde ze uit. Agavins worden ook soms verward met agave nectar of agave siroop. Deze producten bevatten fructanen die zijn afgebroken in individuele fructoses en dus veel meer vergelijkbaar met de hoge fructose maissiropen.

Ook zij en haar team zeiden dat agavins beter zijn dan kunstmatige zoetstoffen die worden geabsorbeerd door het lichaam en bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals hoofdpijn. "Een klein nadeel is echter dat agavins niet zo zoet zijn als hun kunstmatige tegenhangers," zei ze.



 

Natuurlijk is de agave beroemd als de plant waaruit tequila wordt gemaakt. López legde uit dat agavins de enige koolhydraten zijn die gebruikt worden om de drank te produceren. Alle ethanol in tequila komt uit de fermentatie van glucose en fructose, gegenereerd nadat de agave gekookt is. Maar omdat de agavins omgezet worden in ethanol zijn de agavins niet het eindprodukt.

López zei dat in de studie haar team een groep muizen voedde met een standaard dieet en agavins toevoegde aan hun dagelijkse water. Ze wogen de muizen dagelijks en controleerden hun bloedglucose niveaus wekelijks. De meeste muizen die agavins dronken aten minder en verloren gewicht en hun bloedsuikerspiegel verlaagde in vergelijking met het gebruik van andere zoetstoffen zoals glucose, fructose, sucrose, agave siroop en aspartaam​​.

"Deze studie is de eerste poging om agavins als zoetstof te evalueren ondanks hun lagere zoetheid in vergelijking met suiker," zei ze.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats