Nieuws

 


Licht-geactiveerde neuronen van stamcellen herstellen verlamde spieren


Een nieuwe manier om spieren kunstmatig te controleren dmv het gebruik van licht, met de mogelijkheid tot het herstellen v verlamde spieren veroorzaakt door motor neuronziekte en ruggewervel letsel, werd ontwikkeld door wetenschappers aan het UCL en King’s College London.

De techniek houdt in dat men specifiek ontwikkelde motorneuronen transplanteert van stamcellen naar beschadigde zenuwtakken. Deze motorneuronen zijn ontwikkeld om te reageren op stimulaties v blauw licht, wat wetenschappers de mogelijkheid geeft om spiercontrole te verfijnen door de intensiteit, de duur en de frequentie v licht stimulaties aan te passen.

In de studie, deze week uitgebracht door Science, demonstreerde het team de methode toegepast op muizen waarvan de zenuwen die de achterpoten aansturen beschadigd waren. Men toonde aan dat de getransplanteerde stamcel-afgeleide motorneuronen langs de beschadigde zenuwen groeiden om op een succesvolle manier te verbinden met de verlamde spieren, die dan gecontroleerd konden worden door impulsen v blauw licht.

Dmv deze procedure namen we waar dat voormalig beschadigde been-zenuwen terug herstelden zegt Professor Linda Greensmith van het ‘MRC Centre for Neuromuscular Diseases’ aan het ‘UCL's Institute of Neurology’, die de studie leidde. Deze strategie heeft significante voordelen ten aanzien v reeds bestaande technieken die electriciteit gebruiken om zenuwen te stimuleren, wat pijnlijk kan zijn en vaak resulteert in snelle spiervermoeidheid.
Bovendien is stimulatie vd zenuwen nutteloos als de bestaande motorneuronen niet meer aanwezig zijn omwille van beschadiging of ziekte, aangezien de zenuwen dan ook verdwenen zijn.

Spieren worden normaal gezien gestuurd door motorneuronen, specifieke zenuwcellen in de hersenen en in de ruggegraat. Deze neuronen zenden signalen uit vd hersenen nr de spieren om motorische bewegingen zoals wandelen, staan en zelfs ademen mogelijk te maken. Maar motorneuronen kunnen beschadigd raken door motor neuronziekte of als gevolg van ruggegraatletsels, wat tot blijvend spierverlies en uiteindelijk spierverlamming leidt.

Deze nieuwe techniek is een middel om de functie van bepaalde spieren te herstellen na verlammende zenuwbeschadigingen of ziekte legt Professor Greensmith uit. Ongeveer binnen 5 jaar, hopen we de noodzakelijke stappen te ondernemen om deze baanbrekende benadering te testen op mensen, mogelijk om behandelingen te ontwikkelen voor patienten met een motor neuronziekte, waarvan velen uiteindelijk het vermogen verliezen om te ademen, terwijl hun diafragma spieren geleidelijk verlammen.

Uiteindelijk hopen we onze methode te gebruiken om een soort van optische pacemaker voor het diafragma te creëren om deze patienten te doen blijven ademen.

De licht-gevoelige motor neuronen die de techniek mogelijk maakten zijn gecreëerd uit stamcellen door Dr Ivo Lieberam van het ‘MRC Centre forDevelopmental Neurobiology, King's College London’. We maakten aangepaste embryonale stamcellen zodat de afgeleide motor neuronen kunnen dienen als onderdeel van het pacemaker spiersysteem zegt Dr Lieberam, die de studie mee leidde.

Eerst voorzien we de cellen met een moleculaire lichtsensor. Dit stelt ons in staat om de motor neuronen met blauwe lichtflitsen te controleren. Dan bouwen we een overlevingsgen in, dat de stamcel motor neuronen helpt in leven te blijven als ze in de beschadigde zenuw getransplanteerd worden, en zo wordt het hun mogelijk gemaakt om te verbinden met de spier.

Vertaald door Ellen van den Broeck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats