Onderzoek verklaart waarom ouderen moeilijk slapen


Een groep neuronen blijken te functioneren als een ‘slaapschakelaar” in de hersenen

BOSTON - Naarmate mensen ouder worden hebben ze vaak moeite met in slaap vallen en in slaap blijven en de neiging om te vroeg in de ochtend wakker te worden. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer is deze toestand uitgesproken, wat vaak leidt tot verwarring en slaapwandelen.

Een studie geleid door onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en de Universiteit van Toronto/Sunnybrook Health Sciences Center helpt verklaren waarom de slaap gefragmenteerder wordt met de leeftijd. De nieuwe bevindingen, online verschenen in het tijdschrift Brain, tonen voor het eerst aan dat een groep remmende neuronen, waarvan het verlies leidt tot verstoring van de slaap bij proefdieren, aanzienlijk dalen bij ouderen en mensen met de ziekte van Alzheimer met verstoring van de slaap als gevolg.

"Gemiddeld heeft iemand van in de 70 ongeveer één uur minder slaap per nacht dan iemand van in de 20, legt Clifford B. Saper, MD, PhD, voorzitter van Neurologie aan BIDMC en James Jackson Putnam hoogleraar Neurologie aan Harvard Medical School, uit. "Slaapverlies en gefragmenteerde slaap worden geassocieerd met een aantal gezondheidsproblemen zoals cognitieve dysfunctie, verhoogde bloeddruk en vaatziekten en een neiging om type 2 diabetes te ontwikkelen. Nu blijkt dat het verlies van deze neuronen kunnen bijdragen aan verschillende aandoeningen bij oudere mensen. "

In 1996 ontdekte het Saper laboratorium voor het eerst dat de ventrolaterale preoptic nucleus, een belangrijke cellengroep van remmende neuronen, functioneert als een “slaapschakelaar” bij ratten die de opwindingsystemen van de hersenen uitschakelt om de dieren toe te laten in slaap te vallen. "Onze experimenten bij dieren toonden aan dat het verlies van deze neuronen een diepe slapeloosheid veroorzaken waardoor zij ongeveer half zo veel slapen als normaal en hun resterende slaap gefragmenteerd en verstoord is,” legt hij uit.

Een groep cellen in het menselijk brein, de tussenliggende kern, is gelegen in een soortgelijke locatie en heeft de remmende neurotransmitter galanin zoals de preoptic kern vetrolateral bij ratten. De auteurs nemen als hypothese aan dat indien de tussenliggende kern belangrijk is voor de menselijke slaap en homoloog is aan de ventrolaterale preoptic kern bij dieren die ook de slaap-waak cyclus kan regelen bij mensen.

Om deze hypothese te testen analyseerden de onderzoekers de gegevens van het Rush Memory en Aging Project, een community-based onderzoek naar veroudering en dementie. Dit project begon in 1997 en volgde een groep van 1.000 gezonde proefpersonen vanaf hun 65 tot hun dood toen hun hersenen werden afgestaan voor onderzoek.

"Sinds 2005 hebben de meeste van de proefpersonen in het geheugen van het Aging Project om de twee jaar een actiegraphische opname ondergaan. Deze bestaat uit het dragen van een klein horloge-achtig apparaat op hun niet-dominante arm gedurenden zeven tot 10 dagen," legt Andrew SP Lim, MD, van de Universiteit van Toronto en Sunnybrook Health Sciences Center en voormalig lid van het lab Saper, uit. Het waterdicht apparaat werd 24 uur per dag gedragen en controleerde alle bewegingen, groot en klein, verdeeld in intervallen van 15 seconden. "Ons vorig werk had aangetoond dat deze gegevens een goede maat zijn voor de hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap," voegt Lim eraan toe.

De auteurs van de studie onderzochten de hersenen van 45 proefpersonen (gemiddelde leeftijd bij overlijden, 89,2) waarbij de ventrolaterale preoptic neuronen werden geïdentificeerd. Vervolgens correleerden zij het actigraphic rest-activiteit gedrag van de 45 personen in het jaar voorafgaand aan hun dood met het aantal ventrolaterale preoptic neuronen bij de autopsie.

“Wij vonden dat bij oudere patiënten die de ziekte van Alzheimer niet hadden, het aantal ventrolaterale preoptic neuronen omgekeerd evenredig was met de hoeveelheid slaap fragmentatie", zegt Saper. "Hoe minder de neuronen hoe meer gefragmenteerd." De personen met de grootste hoeveelheid aan neuronen (meer dan 6.000) besteedden 50 procent of meer van de totale rusttijd in de langdurige perioden van niet-beweging terwijl proefpersonen met het minst aantal ventrolaterale preoptic neuronen (minder dan 3.000) minder dan 40 procent totale rusttijd besteedden in langere perioden van rust. De resultaten toonden verder aan dat de patiënten met de ziekte van Alzheimer, slaapstoornissen vertoonden gerelateerd aan het aantal ventrolaterale preoptic neuronen die ze hadden kwijt gespeeld.

"Deze bevindingen geven het eerste bewijs dat de ventrolaterale preoptic kern bij de mens een belangrijke rol speelt bij de slaapkwaliteit," zegt Saper. "Het verlies van deze neuronen met het ouder worden en door de ziekte van Alzheimer kan een belangrijke reden zijn waarom oudere mensen vaak kampen met slaapstoornissen. Deze resultaten kunnen dan ook leiden tot nieuwe methoden om slaapproblemen bij ouderen te verminderen en te voorkomen dat slaap-deprivatie-gerelateerde cognitieve elementen afnemen bij mensen met dementie."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats