Nieuws




Kinderen die minder slapen zijn grotere eters


Volgens een nieuwe studie van UCL onderzoekers zijn jonge kinderen die minder slapen grotere eters, wat kan leiden tot obesitas en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen later in het leven.

De studie wees uit dat kinderen van 16 maanden die elke dag minder dan 10 uur sliepen gemiddeld 105 kcal meer per dag verbruikten dan kinderen die meer dan 13 uur in dromenland waren. Dit is een stijging van ongeveer 10 % van 982 kcal tot 1087 kcal.



 

Associaties tussen eten, gewicht en slaap zijn eerder gemeld bij oudere kinderen en volwassenen, maar de studie, gepubliceerd in het International Journal of Obesity, is de eerste die de slaap direct koppelt aan de energie-inname bij kinderen onder de leeftijd van 3 jaar. Het verband werd vastgesteld voordat zich verschillen in gewicht manifesteerden wat sterk suggereert dat de energie-inname een zeer belangrijke weg is waarlangs slaap bijdraagt tot gewichtstoename in de vroege kindertijd. Hoewel de exacte oorzaken onduidelijk blijven kan de regulering van de eetlusthormonen worden verstoord door een korter slaappatroon.



 

De studie, gefinancierd door Cancer Research UK, betrof 1.303 Britse gezinnen uit het Gemini geboortecohort. De gevolgde kinderen waren 16 maanden oud.

"We weten dat korter slapen bij jonge kinderen het risico op obesitas verhoogt, dus wilden we weten of korter slapende kinderen meer calorieën verbruiken", verklaart Dr Abi Fisher van de Health Behaviour Research Centre aan de UCL . "Eerdere studies bij volwassenen en oudere kinderen hebben aangetoond dat slaaptekort ervoor zorgt dat mensen meer eten, maar in het prille leven beslissen meestal de ouders over wanneer en hoeveel hun kinderen eten, zodat van jonge kinderen niet kan worden aangenomen dezelfde patronen te vertonen.



 


"De belangrijkste boodschap hier is dat kinderen met minder slaap aanleiding kunnen hebben tot het consumeren van te veel calorieën," zegt Dr Fisher. "Hoewel meer onderzoek nodig is om te begrijpen waarom dit zou kunnen zijn, is het iets waarvoor ouders bewust moeten worden gemaakt."

Vertaald door Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats