Vroege rol van serotonine in de samenstelling van de hersencircuits


Veel onderzoek heeft aangetoond dat een slechte regulatie van het serotonine systeem, veroorzaakt door bepaalde genetische variaties, het risico op psychiatrische aandoeningen zoals autisme, depressie of angststoornissen kan verhogen. Bovendien kunnen genetische variaties in de bestanddelen van het serotonine systeem een wisselwerking hebben op het ervaren van stress tijdens de foetale fasen en / of vroege kinderjaren, die ook het risico op het ontwikkelen van psychiatrische problemen achteraf kan verhogen.

Om de invloed van serotonine op de zich ontwikkelende hersenen beter te kunnen begrijpen, onderzocht het team Alexandre Dayer's in de psychiatrie en de fundamentele Neuroscience Departementen van UNIGE de faculteit geneeskunde een specifieke receptor voor deze neurotransmitter, en haar rol in de vorming van de hersen circuits.

De onderzoekers konden aantonen dat deze receptor, die wordt uitgedrukt in afremmende interneuronen (cellen die opwinding reguleren om potentieel pathologische cerebrale overactiviteit te vermijden), onontbeerlijk was voor de neuronen om de juiste plaats in de zich ontwikkelende cortex te vinden.

Psychologische kwetsbaarheid als gevolg van onjuist samengestelde corticale circuits? Door een reeks van experimenten in muizen, toonden wetenschappers aan dat het stimuleren van deze receptor de activiteit en migratie van de interneuronen wijzigt in een bepaalde fase van het migratieproces. In dit mechanisme kunnen ze zich correct positioneren in de verschillende lagen van de cortex, een belangrijke stap in de ontwikkeling van de hersen circuits.

Omgekeerd kan een slecht functionerende receptor de setup van de circuits veranderen, en de waargenomen gedragsproblemen in de muizen zouden verklaard kunnen worden. Het identificeren van de rol van deze receptor bij de migratie van corticale interneuronen maakt het dus mogelijk om een nieuw mechanisme voor te stellen in zake een beter begrip hoe vroege ontregeling van serotonine het samenstellen van corticale circuits kan veranderen, en mogelijk kan leiden tot een verhoogde kwetsbaarheid voor psychische aandoeningen.

Deze studie opent de deur naar grotere studies over de rol van serotonine in de hersenontwikkeling. "Onze ontdekking werpt verschillende belangrijke vragen op," benadrukt Alexandre Dayer, "met inbegrip van het gebruik van medicijnen door zwangere vrouwen die de foetale serotonine niveaus kunnen wijzigen. We willen ook leren begrijpen hoe vroege stress werkt op deze receptor en de functie wijzigt van de neuronen in kwestie. "Professor Dayer's team is nu bezig met deze vragen in het kader van de nationale "Synapsy" National Centre of Competence in Research.

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats