Nieuws




Gezonde Schoolpleinen

Vandaag zette staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn handtekening onder de afspraak dat er zeventig Gezonde Schoolpleinen in Nederland komen. “Zorgen dat kinderen lekker en gezond buiten kunnen spelen op een plek met veel groen. Daar doen we het voor.” aldus staatssecretaris Martin van Rijn. De staatssecretaris roept alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs op om een aanvraag in te dienen voor een Gezond Schoolplein via Gezondeschool.nl/schoolpleinen.

Basisschool de Piramide in Utrecht nam namens alle scholen in Nederland de afspraak in ontvangst tijdens de feestelijke, actieve en groene start van de open inschrijving. De leerlingen dansten met Juvat (bekend van So You Think You Can Dance en ambassadeur van ‘Alles is Gezondheid’), gingen touwtjespringen met Nederlands Kampioen Sebastien Hoek en kneedden heuse zaadbommen. In het kader van Nationale Boomfeestdag plantten de kinderen samen met de staatssecretaris tevens een appelboom.

Bij de inrichting en aanleg van een Gezond Schoolplein staan de ideeën van jongeren centraal. Zij weten immers als geen ander wat buitenspelen leuk maakt:

Cihan (groep 7): “Wij gingen vorig jaar met de klas naar een moestuin. Dat vond ik superleuk en ik hoop dat ik dat straks op school vaker kan gaan doen.”
N’Katia (groep 8): “Ik wil vooral een plek waar ik kan klimmen, klauteren, touwtjespringen en tikkertje spelen. Daarna wil ik op een chillplek rustig met mijn vriendinnen kunnen kletsen.”

Gezonde ontwikkeling van jongeren
Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling.

Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bundelen Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad de krachten. Zij hebben een speciale aanpak ontwikkeld om scholen te helpen bij de realisatie van een Gezond Schoolplein. Deze aanpak bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 voor de inrichting en aanleg van het schoolplein.

Daarnaast worden de scholen begeleid bij het:
- Ontwerp- en realisatieproces;
- Organiseren van beheer en onderhoud;
- Inzetten van gezonde activiteiten;
- Behalen van het vignet Gezonde School;
- Vervullen van een ambassadeursrol richting alle scholen in Nederland.

Zo wordt verankering in het gezondheidsbeleid van de scholen gewaarborgd, bekleden de scholen een belangrijke voorbeeldfunctie en vergroten de schoolpleinen de beweeg- en speelruimte van jongeren uit de wijk.



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats