Als drinkwater gereinigd schaliegaswater bevat schadelijke stoffen


Velen maken zich zorgen over het drinkwater dat besmet kan worden met afvalwater van schaliegasboringen. Een nieuwe studie, die in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technology verschijnt, stelt dat het lozen van dit afvalwater in rivieren, zelfs na het doorlopen van rioolwaterzuiveringsinstallaties, de drinkwatervoorziening van steden in gevaar kan brengen.

William A. Mitch, Avner Vengosh en collega's wijzen erop dat fraccen afvalwater een grote uitdaging is voor de bedrijven die deze techniek, die bestaat uit het injecteren van miljoenen liters vloeistof in schalie rotsformaties om olie en gas vrij te maken, gebruiken. Het resulterende afvalwater is zeer radioactief en een heeft een hoog gehalte aan zware metalen en zouten, halogeniden genoemd (bromide, chloride en jodide).

Een methode voor het omgaan met dit afvalwater is het te behandelen in zuiveringsinstallaties en dan te lozen in rivieren en andere oppervlaktewateren. Het probleem is dat de planten in de zuiveringsinstallaties de halogeniden niet kunnen​​ verwijderen. Onderzoekers hebben er hun bezorgdheid over uitgedrukt dat de behandeling van met halogeeniden verontreinigd oppervlaktewater voor gebruik als drinkwater, met conventionele methoden, zoals chlorering of ozonisatie, kan leiden tot de vorming van giftige bijproducten. Mitch's team heeft onderzocht of dat inderdaad het geval was.

De onderzoekers hebben rivierwatermonsters van afvalwater uit fraccen geloosd uit activiteiten in Pennsylvania en Arkansas, verdund om de werkelijke omstandigheden te simuleren zoals het afvalwater in het milieu terecht komt. In het laboratorium gebruikten ze de huidige drinkwater desinfectie methodes op de monsters. Zij vonden dat zelfs bij lage concentraties van 0,01 tot 0,1 volumeprocent fraccen afvalwater, een reeks van toxische verbindingen bevat. Op basis van hun bevindingen adviseren de onderzoekers ofwel dergelijk afvalwater niet te lozen in het oppervlaktewater of dat in de toekomst de waterbehandeling specifieke halogenide verwijderingstechnieken omvat.

Vertaling Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats