Nieuws

 


Behandeling menstruatiepijn met dieet


Bijna de helft van de menstruerende vrouwen ondergaan een pijnlijke ongesteldheid met kramp, ook bekend als dysmenorroea. Volgens dr. Linda French van de Michigan State University College of Medicine, “ondanks het aanzienlijke effect op kwaliteit van leven en algemeen welbevinden, zijn er maar weinig vrouwen die hulp zoeken, ervan uitgaande dat het toch niet helpt.” Toch zijn er behandelingen beschikbaar – de moderne geneeskunde snelt te hulp! Er zijn chirurgische oplossingen, zoals neuro-ablatie, waarbij de chirurg een poging doet om de zenuwbanen die naar de baarmoeder leiden door te snijden of buiten werking te stellen, of dokters die gewoonweg de baarmoeder compleet verwijderen. Er zijn natuurlijk ook een berg hormonen in pillen en injecties die de menstruatiecyclus kunnen onderdrukken.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15686299
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17230282

Omdat de pijn veroorzaakt wordt door inflammatie, worden anti-ontstekingsmedicijnen zoals ibuprofen het meest gebruikt, die bij twee derde van de vrouwen met succes voor symptomatische pijnvermindering zorgt. Hoewel doeltreffend, dienen vrouwen zich bij gebruik bewust te zijn van het aanzienlijke risico op nadelige bijwerkingen. Ondanks dat er veel behandelingen zijn zonder medicijnen of chirurgische ingrepen zoals acupunctuur, “is de bewezen doeltreffendheid van deze behandelingen over het algemeen matig.”

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14583938
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22586231

Een van de laatste behandel-ontwikkelingen houdt het gebruik van een eenmalige hoge dosis vitamine D in. In een willekeurig, dubbel blind placebo-onderzoek werkte het placebo niet – sterker nog, bij de meeste vrouwen werd het erger. Maar die vrouwen die vitamine D kregen voelden zich allemaal beter. Voor meer over vitamine D, zie mijn reeks aanbevelingen voor vitamine D, beginnend met Vitamin D Recommendations Changed en eindigend met Resolving the Vitamin D-Bate.

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1108739
http://nutritionfacts.org/video/vitamin-d-recommendations-changed/
http://nutritionfacts.org/video/resolving-the-vitamin-d-bate/

Maar wacht eens even. Als de pijn door inflammatie veroorzaakt wordt, waarom de vrouwen dan niet laten beginnen met een anti-inflammatiedieet? Een onderzoek, samengevat in mijn video Dietary Treatment for Painful Menstrual Periods, zette 33 aan pijnlijke menstruaties lijdende vrouwen op een plantaardig dieet gedurende twee cycli. Ze ondervonden een aanmerkelijke vermindering in menstruatiepijn van vier tot drie dagen en een aanmerkelijke vermindering van pijn-intensiteit. De vrouwen ervoeren ook een verbetering in PMS symptomen zoals een opgeblazen gevoel.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10674588
http://nutritionfacts.org/video/dietary-treatment-for-painful-menstrual-periods/

Dit was een uitwisselingsonderzoek, dus na twee maanden veganistisch eten werden de vrouwen geacht hun normale eetpatroon weer op te pakken om te kijken of de pijnen terug zouden komen. Maar de vrouwen voelden zich zo’n stuk beter dat toen de onderzoekers hen vroegen weer terug te gaan naar hun oude eetpatroon om het voor en na te testen, verschillende vrouwen weigerden, ondanks dat dit een voorwaarde was bij het onderzoek.

Dokters denken vaak neerbuigend genoeg dat patiënten zich eenvoudigweg niet houden aan therapeutische diëten. Maar tijdens het onderzoek van de vrouwen rapporteerden zij dat ze minder krampen hadden en gewicht kwijtraakten. Ze deden ook melding van een verhoogde energie, betere spijsvertering, en een verbeterde slaap. Dit liet zien dat we niet in een of ander Ornish of Esselstyn onderzoek zitten en te maken krijgen met een zekere dood na een hartaanval om vast te houden aan een plantaardig dieet. Het is alom geaccepteerd dat zelfs onderzoeken onder meer gunstige condities. (Voor diegenen die niet bekend zijn met het werk van drs. Ornish en Esselstyn, zie bijvoorbeeld mijn video Our Number One Killer Can Be Stopped of mijn blogpost Heart Disease: There Is A Cure).

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022318200705905
http://nutritionfacts.org/video/our-number-one-killer-can-be-stopped/
http://nutritionfacts.org/2011/10/14/heart-disease-there-is-a-cure/

Ik heb deze verzamelde informatie kort aangestipt in Plant-Based Diets for Breast Pain. Planten die in het bijzonder behulpzaam zouden kunnen zijn: vlaszaad (lijnzaad) (Flax Seeds for Breast Pain) en de specerij saffraan (Saffron for the Treatment of PMS en Wake Up and Smell the Saffron).

http://nutritionfacts.org/video/plant-based-diets-for-breast-pain/
http://nutritionfacts.org/video/flax-seeds-for-breast-pain/
http://nutritionfacts.org/video/saffron-for-the-treatment-of-pms/
http://nutritionfacts.org/video/wake-up-and-smell-the-saffron/

Michael Greger, M.D.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats