Microplastic verontreinigingen ontdekt in de bodemlaag van de St.Lawrence rivier


Het was nog niet eerder wetenschappelijk vastgesteld maar nu zijn in de bodemlaag van rivieren in Noord Amerika concentraties gevonden van microplastic deeltjes. De concentraties van de micro bolletjes in de St. Lawrence rivier zijn even hoog als eerder in de meest verontreinigde zeebodems werden gevonden.

Een onderzoeksteam van de McGill Universiteit en de overheid van Quebec heeft op de bodem van de rivier microplastics ontdekt (in de vorm van polyethylene microbolletjes kleiner dan 2 mm diameter), welke op grote schaal zijn verspreid over de bodem van de St. Lawrence rivier. Dit is de eerste keer dat een dergelijke verontreiniging is aangetoond in de bodemlaag van zoetwater. Het onderzoek werd deze maand gepubliceerd in het Canadese tijdschrift voor de Visserij en Waterwetenschappen.

Waarschijnlijk zijn de microbolletjes afkomstig van cosmetica, reinigingsmiddelen voor het huishouden of industrie, waar dit toegepast wordt als schuurmiddel. Doordat de bolletjes zo klein zijn kunnen ze gemakkelijk door de rioolzuiveringsinstallaties heen glippen. Microplastics verontreinigen alle wereldoceanen maar zijn pas recent ontdekt in het oppervlaktewater van meren en rivieren.

Onderzoekers lieten een stalen grijper vanaf een boot zakken om bezinksel te verzamelen op tien locaties over een afstand van 320 km, vanaf het St. Francis Meer tot Quebec City. De microbolletjes werden uit het bezinksel gezeefd, gesorteerd en geteld onder een microscoop. “ We vonden ze in bijna iedere greep die we gedaan hadden. De veelkleurige bolletjes waren duidelijk te onderscheiden, alhoewel ze in omvang niet groter waren dan zandkorrels” aldus de leider van het onderzoeksteam, Rowshyra Castaneda, voormalig masterstudent aan de McGill University en nu werkzaam aan de Universiteit van Toronto.

Op sommige plaatsen werden meer dan 1000 microbolletjes per liter bezinksel geteld, een hoeveelheid groter dan ooit in de meest verontreinigde oceanen gevonden.
“Wij waren verbaasd zulke grote concentraties aan te treffen op de bodem van een rivier”, zegt professor Anthony Ricciardi van de McGill Universiteit, die de supervisie heeft over het onderzoek. “Eerder verkeerden wij in de veronderstelling dat de drijvende bolletjes via rivieren in de zee terecht kwamen maar nu hebben we het bewijs dat rivieren kunnen fungeren als een riool voor deze verontreiniging”.

De aanwezigheid van microplastics in de St. Lawrence Rivier doet vermoeden dat deze deeltjes ook worden gegeten door vissen en andere dieren. De effecten van microplastics op het milieu zijn nauwelijks bekend; maar het oppervlak van dergelijke deeltjes trekt chemische verontreinigingen aan, inclusief PGB’s, welke weer overgedragen kunnen worden op dieren die het plastic eten. “Op dit moment kunnen wij geen voorspelling doen betreffende de consequenties van de ophoping van deze biologisch niet-afbreekbare deeltjes in zoetwater ecosystemen” vervolgt Ricciardi. In zijn laboratorium wordt onderzocht of vissen de microbolletjes eten.

Aangezien het steeds meer erkend wordt dat microplastics een bedreiging vormen voor de waterwegen, hebben sommige staten in de U.S. (Illinois, New York, Minnesota, Ohio en California) onlangs een wet aangenomen of overwegen dit te doen, waarin het verboden wordt plastic microbolletjes in cosmetic te gebruiken. In Canada is een dergelijke wet nog niet voorgesteld.

Vertaling: Juliette


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats