Vrij verkrijgbare pijnstillers in combinatie met andere medicijnen kunnen een verhoogd risico op gastro-intestinale bloedingen veroorzaken (bloedingen in het maag-darmstelsel)


NSAID’s, oftewel niet hormonale anti-ontekings medicijnen, -zoals Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen- verhogen het risico op bloedingen in het maag-darmstelsel. Indien ingenomen in combinatie met andere medicijnen is dit risico aanzienlijk groter, dit volgens een nieuw onderzoek dat in het oktobernummer van Gastroenterology – het officiële tijdschrift van de American Gastroenterological Association- gepubliceerd zal worden.

“Deze bevindingen kunnen medici helpen om therapie op maat te maken om bloedingen in het bovenste gedeelte van het maag-darmstelsel te minimaliseren. Dit is vooral erg waardevol voor oudere patiënten die vaker meerdere medicijnen tegelijk gebruiken” aldus Gwen Masclee, MD, hoofd-auteur van deze studie aan het Erasmus medisch Centrum te Rotterdam. “Risicofactoren definieren is een uiterst belangrijke stap op weg naar het verbeteren van de zorg en het verminderen van NSAID-gerelateerde complicaties en sterfgevallen”

Onderzoekers voerden een zelf-gecontroleerde studie uit door de gegevens van 114.835 patiënten met bloedingen in het bovenste deel van het maag-darmstelsel te analyseren. Blootstelling aan diverse medicijnen werd bepaald aan de hand van voorgeschreven NSAID’s, cyclooxygenase 2 (COX-2) remmers –zoals Bextra®, Celebrex® en Vioxx®- of laag gedoseerde aspirine, alleen en in combinatie met andere geneesmiddelen die het risico op inwendige bloedingen beïnvloeden.
Deze studie concludeerde dat:

Enkelvoudige therapie met niet-selectieve NSAID’s (de vrij verkrijgbare NSAID’s die zowel COX-1 als COX-2 enzymen bevatten) geeft een grotere kans op bloedingen in het bovenste deel vanhet maag-darmstelsel dan enkelvoudige therapie met COX- remmers of laag-gedoseerde aspirine.
Combinatie-therapie verhoogt het risico op inwendige bloedingen aanzienlijk, terwijl gelijktijdig gebruik van niet-selectieve NSAID’s met steroïde therapie dit risico het grootst maakt.
Het risico op bloedingen in het maag-darmstelsel is altijd hoger voor medicijncombinaties met niet-selectieve NSAID’s dan voor laag-gedoseerde aspirine of COX-2 remmers.
Gelijktijdig gebruik van niet-selectieve NSAID’s of een lage dosering aspirine, en geen COX-2 remmers, met corticosteroïden, aldosteron antagonisten (diuretica)of antistollingsmiddelen (die voorkomen dat het bloed stolt) geeft een beduidend groter risico op inwendige bloedingen in het maag-darmstelsel.
Bij patiënten met een verhoogd risico rden de onderzoekers een heroverweging van de noodzaak voor NSAID-therapie (of gecombineerde medicatie) aan. Indien mogelijk is het staken van het gebruik van NSAID’s de geprefereerde strategie bij patiénten met een verhoogd risico. Als NSAID’s toch noodzakelijk zijn dan dienen ze zo kort mogelijk in zo laag mogelijke dosering gebruikt te worden.

“Een belangrijk inzicht dat we verkregen is dat het risico van patiënt tot patiënt sterk kan variëren, dit gebaseerd op de onderliggende kenmerken van de patiënt. Hierdoor wordt zorgvuldige evaluatie en beoordeling van de risico’s per patiënt die NSAID’s gebruikt noodzakelijk” voegde Dr. Maclee toe.

NSAID’s dienen als pijnstillers en koortsonderdrukkers. Op recept voorgescreven NSAID’s kunnen tevens als ontstekingsremmers dienst doen. Op het moment zijn er meer dan 500 soorten vrij verkrijgbare en op recept voorgeschreven NSAID’s, waaronder Ibuprofen (Advil®, Motrin®), Naproxen sodium (Aleve®) en Aspirine (Bayer®).

Vertaling: Jeanette Saarberg


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats