Een oorzaak van aan leeftijd gerelateerde ontsteking gevonden


Baltimore, MD - Bij dieren die ouder worden verslechtert het immuunsysteem geleidelijk, een proces dat immunosenescence wordt genoemd. Het wordt geassocieerd met systemische ontsteking en chronische inflammatoire aandoeningen en met verschillende kankers. Over de oorzaken van deze met leeftijd geassocieerde ontsteking en hoe ze leidt tot ziekten, is weinig gekend. Een nieuw onderzoek in Carnegie's Yixian Zheng's lab werpt licht op de betrokkenheid van een eiwit in het onderdrukken van de immuunrespons bij veroudering van fruitvliegen. Het is gepubliceerd in Cell.

Insecten hebben een immuun orgaan genaamd het vette lichaam dat ongeveer hetzelfde is als de lever bij zoogdieren. Het is verantwoordelijk voor veel immuunfuncties. Zheng en haar team - Carnegie's Haiyang Chen en Xiaobin Zheng - vonden dat het vette lichaam van de fruitvlieg een groot deel van de ontstekingen op latere leeftijd ervaart.

Dit ontstoken vetlichaam van de vlieg scheidt eiwitten af die leiden tot een vermindering van de immuunrespons in de darmen. Deze vermindering veroorzaakt een overdreven deling van darmstamcellen en een ongewone differentiatie die een aandoening creërt die men hyperplasie noemt die leidt tot precancereuze poliepen gevonden in menselijke ingewanden.

Zheng en haar team vonden dat de geleidelijke vermindering van het eiwit lamine-B in het vetlichaam van oudere vliegen de boosdoener is van de ontstekingen en de daaruit voortvloeiende hyperplastische darm. Het geheel wordt samengevat als immunosenescentie.

Lamine-B behoort tot de familie van de lamine-eiwitten, dat het belangrijkste structurele component is van het materiaal dat de kern van een cel vormt. Lamines hebben verschillende functies, waaronder het onderdrukken van genexpressie, en zij worden gevonden in een reeks van weefsels en organen. Bij mensen worden ziekten veroorzaakt door mutaties in lamines, laminopathie genoemd, en omvatten vroegtijdige veroudering.

B-type lamines zijn er al lang van verdacht een rol te spelen in de genonderdrukking door binding aan DNA-segmenten. Uit het werk van het team bleek dat wanneer het vetlichaam van de fruitvlieg geen lamine-B meer heeft, de normale onderdrukking van de genen die betrokken zijn bij de immuunrespons omgedraaid wordt, net alsof het een reactie is op een bacteriële infectie of letsel, maar in dit geval zonder aanwijsbare infectie of letsel. De niet onderdrukte immuunrespons initieert de ontsteking en de daaruit voortvloeiende darm hyperplasie.

"Onze bevindingen hebben implicaties voor zoogdieren en insecten, daar het bekend is dat immuunrespons genen bij zoogdieren ook lamines hebben," licht Zheng. "Wij denken dat lamine-B een evolutionair geconserveerde rol speelt in het onderdrukken van inflammatoire genen in de immuunorganen bij afwezigheid van infectie of letsel en ons werk kan inzicht geven in immunosenescentie bij de mens."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats