Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Toxine in vis veroorzaakt nierschade bij muizen bij niveaus die veilig voor consumptie worden beschouwd


Dringend nodig om te heroverwegen welke niveaus van domoïnezuur in schelpdieren en vis nog veilig zijn.

Een chemische stof die zich kan ophopen in vis en waarvan bekend is dat het schade aan de hersenen kan veroorzaken is ook giftig voor de nieren maar bij veel lagere concentraties. De bevindingen die komen uit een studie die in het tijdschrift van de 'American Society of Nephrology' (JASN) verschijnt, suggeert de overheid dat het nodig is om te heroverwegen welke niveaus van het toxine nog veilig zijn voor menselijke consumptie.

De oceanen van de wereld bevatten algen die bepaalde chemische stoffen afgeven die schadelijk zijn voor mensen en andere levende wezens. Veel van deze stoffen worden beschouwd als neurotoxines omdat ze schade aan de hersenen veroorzaken. Het neurotoxine domoïnezuur, ook wel 'Amnesic Shellfish Poisoning' genoemd, is een zeer stabiel hittebestendig toxine dat steeds meer voorkomt in de kustgebieden, waarschijnlijk te wijten aan de veranderingen in het milieu. Het kan zich ophopen in mosselen, sint-jakobsschelpen en vis. Het FDA heeft een wettelijke limiet voor domoïnezuur in schaal- en schelpdieren in de eerste plaats gebaseerd op de negatieve neurologische effecten.

Omdat domoic zuur uit het lichaam wordt verwijderd door de nieren, onderzochten P. Darwin Bell , PhD, Jason Funk , PhD (Medische Universiteit van Zuid -Carolina) en collega's of het gif ook nadelige effecten zou kunnen hebben op deze organen zelf. Door muizen verschillende doses van domoïnezuur te geven en hun niergezondheid achteraf te beoordelen vond het team dat de nieren veel gevoeliger voor deze toxine zijn dan de hersenen.

"We hebben geconstateerd dat domoïnezuur de nieren beschadigt bij concentraties die 100 keer lager liggen dan bij de neurologische effecten " zei Dr Bell. "Dit betekent dat mensen die vis consumeren een verhoogd risico lopen op nierschade wat kan leiden tot nierfalen en -dialyse."

Alhoewel de bevindingen nog op mensen moeten gecontroleerd worden, zouden de onderzoekers een groter bewustzijn aan de dag moeten leggen en de veiligheidsnormen van domoïnezuur in alle schaal -en schelpdieren te laten herzien vooral omwille van de hogere gevoeligheid van de nieren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats