Nieuws




Waarom moet de gemeente Utrecht strafrechtelijk vervolgd worden?


Presentatie beroep EHRM 12 maart

Uit de ambtelijke mailcorrespondentie die de gemeente na veel juridische gedoe openbaar moest maken, blijkt het hoofd van de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Utrecht het een riskante zaak te vinden om een juridische procedure te beginnen wegens het beledigen van de gemeente.

Zoals bekend beschuldigt de SSLU de gemeente al jaren van gesjoemel met verkeers- en luchtverontreinigingscijfers. Interessant is te lezen waarom deze hoge ambtenaar zo'n juridische actie riskant vond: in een procedure bij de civiele rechter zou wel eens kunnen blijken dat de beschuldigingen terecht waren! En dan zou de gemeente "zich in de eigen voet schieten". Dat zou de projecten Fly-over en Majellaknoop "nog twijfelachtiger" maken.
Een andere hoge ambtenaar schrijft dat "wij" het er ook over eens zijn dat het VRU-model rammelt.

"Daar kan de civiele rechter wel wat van gaan vinden op het moment dat je dit op deze manier zou aanpakken". Met het VRU-model worden verkeersintensiteiten berekend en op basis daarvan wordt de luchtverontreiniging berekend. Bij de rechtbank en tegenover het publiek verklaart het gemeentebestuur dat de gemeente de luchtverontreiniging heel deskundig en integer berekent, maar hoge ambtenaren van de gemeente zien dat dus anders. Zij blijken te vrezen dat de rechter, als die er over zou moeten oordelen, tot de conclusie zou kunnen komen dat de gemeente bedrog pleegt.

Die vrees is terecht. Het gesjoemel met luchtverontreinigingsberekeningen door de gemeente Utrecht blijkt namelijk nog veel erger dan wij dachten toen wij besloten beroep in te stellen bij het Europese Hof in Straatsburg.

Uit werkbladen die voor het Actieplan Luchtkwaliteit 2006-2012 en het (ontwerp)-Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht 2008 werden gemaakt, waar wij nu na veel wobben over beschikken, blijkt dat het effect van het instellen van de milieuzone voor vrachtwagens werd berekend door voor alle vrachtwagens in de hele gemeente Utrecht uit te gaan van een zeer aanzienlijke reductie van de fijnstofuitstoot. Destijds stond echter vast dat de milieuzone niet groter zou worden dan de binnenstad + stationsgebied.

Verder blijkt dat het effect van het maatregelenpakket berekend werd door aanzienlijk verlaagde verkeersintensiteiten (zie bijlage Toveren met het rekenmodel), een sterk verbeterde doorstroming van het verkeer en veel lagere emissies in te voeren in het rekenmodel.

Zo werd met wat simpele rekentrucs de concentratie NO2 bijvoorbeeld langs de M.L. Kinglaan van 52 microgram/m3 in 2015 teruggerekend naar 40,8 microgram/m3.
Dat het RIVM en het MNP in 2005 publiceerden dat er mogelijk elk jaar 18.000 Nederlanders vroegtijdig overlijden (meerdere jaren te vroeg) en dat dat voor Utrecht betekent dat er elk jaar 300 Utrechters vroegtijdig overlijden, is al jaren bij het gemeentebestuur bekend. Het heeft er evenwel niet toe geleid dat het gemeentebestuur (ook het college 2010-2014 niet) serieuze maatregelen genomen heeft om het autoverkeer terug te dringen.

De aanzienlijke gezondheidsschade door luchtverontreiniging heeft er ook niet toe geleid dat het gemeentebestuur maatregelen genomen heeft om er voor te zorgen dat er niet meer wordt schoongerekend. De gemeenteraad blijkt het bovendien niet tot haar taak te rekenen de berekeningen van de ambtelijke dienst te controleren. Ook fracties van coalitie partijen met vrome verhalen over schone lucht en gezondheid, geven er de voorkeur aan niet te weten hoe er wordt schoongerekend en hoeveel Utrechters vroegtijdig sterven door luchtverontreiniging.

Kortom, het instellen van het beroep bij het Europese Hof in Straatsburg was hard nodig. De SSLU overweegt om daarnaast een civiele procedure tegen de gemeente te beginnen wegens het bedrog met luchtverontreinigingsberekeningen.

Wij zien u graag a.s. woensdag 12 maart om 19.00 uur in het Zalencentrum Utrecht, Amaliadwarsstraat.

Met vriendelijke groet,

Namens de SSLU
Kees van Oosten


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats