Verband gezien in de hersenen tussen epileptische aanvallen en migraine


Epileptische aanvallen en migraine zijn altijd beschouwd als afzonderlijke fysiologische gebeurtenissen in de hersenen maar nu hebben een team van ingenieurs en neurowetenschappers naar de hersenen gekeken vanuit natuurkundig standpunt en ontdekt dat er een verband is tussen deze verschijnselen.

Wetenschappers geloofden dat deze twee hersenaandoeningen aparte verschijnselen waren omdat zij uitwending verschillende gevolgen hebben. Epilepsie aanvallen worden gekenmerkt door elektrische hyperactiviteit waar migraine aura’s gebaseerd zijn op een onderliggend proces genaamd verspreidingsdepressie en gekenmerkt worden door een onderdrukking van elektrische activiteit van de hersenen. Epilepsie aanvallen verspreiden zich snel, terwijl migraine zich langzaam propageert.

"We wilden een meer realistisch model van wat er ten grondslag ligt aan migraine," aldus Steven J. Schiff, Brush Chair Professor of Engineering en directeur van de Penn State Center for Neural Engineering. "We realiseerden ons dat niemand ooit het juiste spoor had gevolgd van de neuronenenergie die wordt gebruikt en van de ionen, de geladen atomen, die in en uit de hersencellen gaan."

Kalium en natrium helpen de ionen de stroom te regelen in de hersenen. De Penn State onderzoekers voegden fundamentele fysica principes van behoud van energie, lading en massa toe aan een oudere theorie. Zij hielden de energie bij die nodig is om een zenuwcel actief te houden en telden de ionen die in en uit de cellen gingen.

De hersenen hebben een constante toevoer van zuurstof nodig om alles actief te houden omdat zij de ionen terug door de celmembranen moeten sturen na elke elektrische piek. De energievoorziening is direct gekoppeld aan zuurstofconcentraties rond de cel en de energie die nodig is om de ionen terug te sturen naar hun juiste plaats is veel groter na aanvallen van migraine.

"We weten dat sommige mensen zowel epileptische aanvallen als migraine krijgen”, aldus Schiff. “Het is zeker dat dezelfde hersencellen deze verschillende gebeurtenissen produceren en we hebben nu een toenemend aantal voorbeelden van enkele genmutaties die zowel epilepsie als migraine kunnen veroorzaken bij dezelfde patiënten en families. Achteraf gezien was het verband duidelijk maar we begrepen het niet ".

De onderzoekers waaronder Yina Wei, recente Penn State Ph.D. in de technische wetenschappen en de mechanica, momenteel postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Californië-Riverside en Ghanim Ullah, voormalige Penn State postdoc, nu professor in de natuurkunde aan de Universiteit van Zuid-Florida, onderzochten bij uitbreiding oudere modellen van de activiteit van hersencellen met behoud van de basisprincipes. Ze werden gemotiveerd door vorige Penn State experimenten die de zeer gevoelige schakel tussen zuurstofconcentratie toonde bij betrouwbare en snelle veranderingen in het gedrag van de zenuwcel.

Wat ze vonden was geheel onverwacht. Het toevoegen van basis behoudsprincipes aan de oudere modellen toonde direct aan dat pieken, epileptische aanvallen en gespreide depressies allemaal deel uitmaakten van een spectrum van zenuwcel gedrag. Tientallen jaren van waarnemingen van verschillende verschijnselen in de hersenen toonden een gemeenschappelijk onderliggend verband aan.

"We hebben binnen één enkel model van de biofysica van neuronale membranen een breed scala van experimentele waarnemingen gevonden, van pieken tot epileptische aanvallen en gespreide depressies," rapporteren de onderzoekers in een recent nummer van het Journal of Neuroscience. "We zijn in het bijzonder getroffen door de eenwording die mogelijk is tussen de dynamiek van de aanvallen en gespreide depressie."

Terwijl het aanvankelijk de bedoeling was om de biofysica van de hersenen beter te modelleren, was het verband van de aanvallen en de gespreide depressie een opkomende eigenschap van het model, volgens Schiff.

"Niemand, noch wij noch onze collega's verwachtte een dergelijke vaststelling," aldus Schiff. "Maar we zagen onmiddellijk de resultaten en we werkten intensief om de integriteit van dit resultaat op vele manieren te testen en vonden hoe robuust het was. Hoewel de wiskunde complex is, lijkt de koppeling van deze verschijnselen zeer solide.”

De mogelijkheid om een beter inzicht te krijgen over het verschil tussen normale en pathologische activiteit in de hersenen kan leiden tot de mogelijkheid om te voorspellen wanneer een aanval zal optreden.

"We zijn niet alleen geïnteresseerd in de controle van epilepsie of migraine maar we willen graag manieren zoeken om de hersenen in normale bedrijfsomstandigheden te stabiliseren en dergelijke verschijnselen te voorkomen," aldus Schiff. "Dit soort eenvormigheidsraamwerk geeft ons nu de mogelijkheid om fundamenteel te begrijpen hoe de normale en pathologische hersenenactiviteit verband houden met elkaar. Wij en onze collega's hebben veel werk de komende jaren om verder te gaan met ons onderzoek gebaseerd op deze bevindingen.”

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats