Lactose intolerantie geeft lager risico op bepaalde vormen van kanker


Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Lund en de regio Skåne in Zweden, hebben mensen met lactose-intolerantie minder risico op long-, borst- of eierstokkanker.

"Wij ontdekten dat mensen met een lactose-intolerantie, die meestal lage hoeveelheden van melk en andere zuivelproducten gebruiken, minder risico hebben op long-, borst- en eierstokkanker", zegt Jianguang Ji, Associate Professor aan de Universiteit van Lund en onderzoeker bij het Center for Primary care Research in Malmö.

"Het risico op deze kankers was niet minder bij familieleden van personen met lactose-intolerantie, hetgeen aangeeft dat de bescherming tegen deze kankers door de voeding komt. Het zou echter onjuist zijn te concluderen dat melk een risicofactor is voor deze kankers", benadrukt Jianguang Ji .

Er zijn grote verschillen in de incidentie van borst- en eierstokkanker tussen de verschillende landen. Zij komen het meest voor in Noord-Amerika, West-Europa en de Scandinavische landen, en het minst in Oost-Azië en de Centraal-Afrikaanse landen. Studies van immigranten en tweelingen suggereren dat deze wereldwijde variatie meer te wijten is aan omgevingsfactoren dan aan genetische of etnische factoren.

Leefstijlfactoren zoals hoge consumptie van melk en andere zuivelproducten zouden vermoedelijk bijdragen aan de hoge incidentie van borst- en eierstokkanker in Noord- Amerika en West-Europa. Echter, eerdere studies zijn niet eenduidig. Een recente beoordeling door het World Cancer Research Fund en het American Institute of Cancer Research vond een gebrek aan bewijs dat de consumptie van zuivelproducten meewerkt aan het risico op borstkanker.

"Met het oog op deze onbeantwoorde vraag gingen wij over tot een nieuwe benadering", zegt Jianguang Ji. "We hebben onderzocht of lage consumptie van melk en andere zuivelproducten lactose-intolerante mensen beschermt tegen borst- en eierstokkanker. Sedert epidemiologische en dierstudies aantonen dat de consumptie van melk en het risico op longkanker beide geassocieerd zijn met het eiwit IGF-1 (insuline-achtige groeifactor 1), onderzochten we ook longkanker. "

"Met behulp van landelijke gegevens uit twee Zweedse registers (het Inpatient Register en de Ambulante Register) identificeerden we 22.788 personen met een lactose-intolerantie en onderzochten hun risico op long-, borst- en eierstokkanker. De risico's van longkanker (gestandaardiseerde incidentie verhouding [SIR] = 0,55), borstkanker (SIR = 0,79) en eierstokkanker (SIR = 0,55) waren significant lager bij mensen met lactose-intolerantie ten opzichte van mensen zonder lactose-intolerantie, ongeacht het land van geboorte en geslacht", legt Jianguang Ji uit. "Daarentegen waren de risico's van hun broers en ouders dezelfde als bij de algemene populatie. Dit suggereert dat het lager risico op kanker bij mensen met lactose-intolerantie dieetafhankelijk kan zijn."

Factoren zoals lagere calorie inname vanwege de lage melkconsumptie en de beschermingsfactoren in plantaardige melkdranken kunnen bijdragen tot de waargenomen negatieve associatie tussen lactose-intolerantie en de onderzochte kankers.

"We moeten deze resultaten met de nodige voorzichtigheid interpreteren, omdat het verband dat wij vonden niet voldoende is om een causaal effect te concluderen", benadrukt Jianguang Ji. "Verdere studies zijn nodig om de factoren te identificeren die de resultaten van de studie uitleggen."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats