Nieuws

 

Koolhydraatarm dieet vermindert infecties


Een koolhydraatarm dieet, en geen vetarm dieet, vermindert infecties bij patiënten met diabetes type 2, volgens onderzoek van de Linköping Universiteit in Zweden.

Het is bekend dat patiënten met diabetes type 2 hogere ontstekingsniveaus hebben dan degenen die deze ziekte niet hebben, en er wordt aangenomen dat dit bijdraagt tot een hoger risico op hart- en vaatziektes en andere complicaties. In een klinische test van de Linköping Universiteit werd bij 61 patiënten met diabetes type 2 een koolhydraatarm dieet vergeleken met een traditioneel vetarm dieet. Alleen patiënten in de koolhydraatarme groep vertoonden verlaagde ontstekingsniveaus in het bloed, ondanks het feit dat in beide groepen de gewichtsafname hetzelfde was.

De test werd gedurende twee jaar afgenomen en werd geleid door Dr. Hans Guldbrand en professor Fredrik H. Nyström. De patiënten werden willekeurig op een koolhydraatarm of traditioneel vetarm dieet gezet en kregen in het eerste jaar drie keer menu adviezen van een diëtist. De uitwerkingen op bloedsuiker, -lipide en gewicht zijn kortgeleden gepubliceerd in Diabetologia 2012.

In het huidige onderzoek, gepubliceerd in Annals of Medicine, werd de uitwerking van de diëten op ontstekingen bestudeerd in samenwerking met cardioloog professor Lena Jonasson. Vergeleken met gezonde personen zonder diabetes, vertoonden de patiënten beduidend hogere niveaus op basis-ontstekingsmarkeringen. Na zes maanden werden nieuwe analyses gedaan, d.w.z. toen het dieet strikt opgevolgd werd en gewichtsafname een maximum had bereikt. Gewichtsafname was hetzelfde in beide groepen, zo’n 4 kg, maar het glucoseniveau was meer gezakt in de koolhydraatarme groep (die hun koolhydraten inname hadden verminderd met 25% van het de totale energie inname). Na zes maanden waren ontstekingen aanzienlijk verminderd in de koolhydraatarme groep terwijl er geen veranderingen werden waargenomen in de vetarme groep.

Samenvattend: de gepresenteerde klinische test had eenzelfde gewichtsafname tot gevolg als men een koolhydraatarm en een vetarm dieet vergeleek, maar alleen het koolhydraatarme dieet had een gunstiger effect op ontstekingen bij patiënten met diabetes 2.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats