Nieuws




Lichtvervuiling schaadt regeneratie van het regenwoud

Deze nieuwe bevindingen werden gemeld door wetenschappers van het Duitse Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Berlijn (IZW). De studie - gepubliceerd in het British Ecological Society 's Journal of Applied Ecology - is de eerste om aan te tonen dat zaad verspreidende vleermuizen minder eten in lichtverontreinigde gebieden.

Werkend in Costa Rica met Sowell kortstaart vleermuizen (Carollia sowelli), gaf Daniel Lewanzik van de IZW de vleermuizen een eenvoudige keuze. Hij verdeelde een vluchtkooi in twee compartimenten. Eén was van nature donker en de andere werd verlicht door een natrium straatlamp, de meest voorkomende vorm van straatverlichting in de wereld. In beide delen van de kooi werd de vleermuizen hun favoriete vruchten aangeboden: peperplanten, nachtschade en vijgen.

Uit de resultaten bleek dat vleermuizen in het donker compartiment twee keer zo vaak rondvlogen als die in het door een straatlamp verlichte compartiment. De vleermuizen in het donker compartiment aten bijna twee keer zoveel van de vruchten als die van het donker compartiment.

In een tweede experiment verlichtte Lewanzik in het wild groeiende peperplanten met straatlicht en mat het percentage van rijp fruit dat de vleermuizen verorberd hadden in het verlichte gedeelte en in het donker gedeelte. De vleermuizen oogstten 100 procent van het gemarkeerd rijp fruit van de planten in het donker en slechts 78 procent in het verlichte gedeelte.

Alhoewel van insecten etende vleermuizen is aangetoond dat zij lichtverontreinigde gebieden mijden, is dit de eerste studie om aan te tonen dat de fruit etende vleermuizen ook verlichte gebieden links laten liggen.

Dit heeft belangrijke implicaties voor de bosregeneratie in de tropen. Vleermuizen spelen een belangrijke rol in het bestuiven van planten en het verspreiden van hun zaden, vooral de zaden van soorten die er zich als nieuw vestigen. "In tropische streken is door vleermuizen gemedieerde zaadverspreiding erg nodig voor de snelle rekolonisatie van ontboste grond omdat er weinig andere dieren dan vleermuizen zaden verspreiden in open ruimtes ", zegt Daniel Lewanzik , promovendus aan de IZW en hoofdauteur van de studie.

Onder natuurlijke donkere omstandigheden produceren vleermuizen een uitgebreide regen van zaden bij hun ontlasting tijdens het vliegen. Door minderen eten van fruit in vleermuizen in verlichte gebieden door lichtvervuiling zal de "zaadregen" waarschijnlijk verminderen.

In veel tropische landen neemt de lichtvervuiling snel toe als gevolg van de economie en de groeiende menselijke populaties. Natuurlijke bebossing zou dus kunnen achteruit gaan als tropische gebieden steeds meer verlicht worden. "De impact van lichtvervuiling kan worden verminderd door veranderingen in het lichtontwerp en door het opzetten van donkere schuilplaatsen verbonden door donkere gangen voor lichtgevoelige diersoorten zoals vleermuizen," zegt Lewanzik .

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats