Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Blauw licht kan vermoeidheid bestrijden de klok rond

Onderzoekers vinden dat blootstelling aan blauw licht een tegenmaatregel kan zijn voor vermoeidheid dag en nacht.

Boston, MA - Onderzoekers van het 'Brigham and Women's Hospital' (BWH) hebben gevonden dat blootstelling aan korte golflengte of blauw licht, tijdens de dag rechtstreeks en onmiddellijk de alertheid en prestaties verbetert. Deze bevindingen worden gepubliceerd in het februarinummer van 'Sleep'.

"Ons vorig onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht in staat is om de alertheid te verbeteren tijdens de nacht, maar onze nieuwe gegevens tonen aan dat blauw licht dezelfde effecten heeft overdag," zei Shadab Rahman, PhD. Shadab is onderzoeker aan de 'Division BWH 's of Sleep Medicine' en leidend auteur van deze studie". "Onze laatste bevindingen tonen aan dat langdurige blootstelling aan blauw licht gedurende de dag een alarmerend effect heeft."

Om te bepalen welke golflengtes van het licht het meest effectief waren in het afweren van vermoeidheid gebruikten de wetenschappers van het BWH gespecialiseerde lichtapparatuur van George Brainard , PhD, professor neurologie aan de Thomas Jefferson University , met wie zij samenwerkten. De onderzoekers vergeleken de effecten van blauw licht met de blootstelling aan een gelijke hoeveelheid van groen licht, op alertheid en prestaties bij 16 deelnemers aan de studie die gedurende 6,5 uur per dag onder het licht zaten. De deelnemers werden vervolgens gewaardeerd op hun slaperigheid, hun reactietijden werden gemeten en zij droegen elektroden om de veranderingen in hersenactiviteit patronen te beoordelen tijdens de blootstelling aan het licht.

De onderzoekers vonden dat de deelnemers blootgesteld aan blauw licht zichzelf consequent beoordeelden als minder slaperig, snellere reactietijden hadden en minder aandacht verloren tijdens de tests in vergelijking met degenen die werden blootgesteld aan groen licht. Zij toonden ook veranderingen in hersenactiviteit patronen die een meer alerte staat aangegeven.

"Deze resultaten dragen bij tot ons begrip van de invloed van licht op de hersenen en openen een nieuw scala aan mogelijkheden voor het gebruik van licht om de menselijke alertheid, productiviteit en veiligheid te verbeteren", aldus Steven Lockley , PhD , neurowetenschapper aan BWH en senior onderzoeker van de studie. "Helpen de alertheid verbeteren bij nachtwerkers heeft duidelijke voordelen voor de veiligheid, dagwerkers kunnen ook profiteren van een betere kwaliteit verlichting die niet alleen kan helpen om beter te zien maar hen ook alerter maakt."

Onderzoekers constateren dat de volgende grote uitdaging is om erachter te komen hoe men betere verlichting kan leveren. Terwijl natuurlijk licht ideaal is, hebben veel mensen geen toegang tot daglicht in scholen, huizen of werkplekken. Naast verbeteringen in de toegang tot daglicht , kan de komst van nieuwe, meer controleerbaar verlichtingstechnologieën onderzoekers helpen 'slimme' verlichtingssystemen te ontwerpen om de gunstige effecten van licht voor de menselijke gezondheid , productiviteit en veiligheid te maximaliseren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats