Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Wetenschappers transformeren huidcellen in functionerende levercellen

Gezamenlijk Gladstone-UCSF onderzoek belicht nieuw her-programmering methode en biedt nieuwe hoop voor de behandeling bij leverfalen.

De kracht van de regeneratieve geneeskunde staat het nu toe huidcellen om te laten vormen tot cellen die sterk lijken op hartcellen, pancreas cellen en zelfs neuronen. Echter, een methode om cellen die volledig volwassen zijn te gebruiken -een essentiële voorwaarde voor levensreddende therapieën-is veel moeilijker gebleken.

Maar nu hebben wetenschappers van de Gladstone Institutes en UC San Francisco een belangrijke doorbraak gemaakt: ze hebben een manier ontdekt om huidcellen om te vormen tot volwassen volledig functionerende lever cellen die volledig zelf groeien, zelfs nadat ze getransplanteerd zijn om leverfalen na te bootsen bij proefdieren.

In eerdere studies over herprogrammeren van de levercellen, hadden de wetenschappers moeite om stamcel afgeleide levercellen te laten overleven als ze eenmaal werden getransplanteerd in bestaand leverweefsel. Maar het Gladstone-UCSF team bedacht een manier om dit probleem op te lossen. In het nieuwste nummer van het tijdschrift Nature, onthullen onderzoekers Gladstone Senior Onderzoeker Sheng Ding , PhD, en UCSF Associate Professor Holger Willenbring , MD, PhD, een nieuw cellulaire herprogrammering methode die menselijke huidcellen omtovert tot levercellen die vrijwel niet te onderscheiden zijn van de cellen die deel uitmaken van inheems leverweefsel.

Deze resultaten bieden nieuwe hoop voor de miljoenen mensen die lijden aan leverfalen of het risico lopen op het ontwikkelen ervan. Leverfalen is een steeds vaker voorkomende aandoening die leidt tot progressief en onomkeerbaar verlies van de leverfunctie. Momenteel is de enige optie een kostbare levertransplantatie. Dus hebben wetenschappers al lang gekeken naar technologie vooruitlopend als een mogelijk alternatief.

vertaling: Angelique Broers


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats