Nieuws

 


Het dieet van de moeder beïnvloedt de genen van haar toekomstig kind


Volgens een studie gepubliceerd in Nature Communications kan het dieet van de moeder vóór de conceptie permanent het functioneren van de genen van haar kind beïnvloeden.

Dit eerste onderzocht bewijs opent de mogelijkheid om door een bepaald dieet vóór de zwangerschap definitief de gezondheid op lange termijn van het toekomstig kind te beïnvloeden.

Onderzoekers van de MRC International Nutrition Group aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine en MRC Unit , The Gambia, gebruikten een uniek 'experiment van de natuur' in het landelijk Gambia, waar de afhankelijkheid van de bevolking van de eigen geteelde voedingsmiddelen en het sterk seizoensgebonden klimaat een groot verschil opleggen in voedingsgewoonten tijdens het regenachtig of droog seizoen.

Door middel van een selectieproces onder meer dan 2000 vrouwen selecteerden de onderzoekers zwangere vrouwen die op het hoogtepunt van het regenseizoen (84 vrouwen) en van het droge seizoen (83 vrouwen) zwanger waren geraakt. Door het meten van de concentraties van voedingsstoffen in het bloed en later door het analyseren van het bloed en haarfollikels bij hun 2-8 maanden oude baby's, vonden ze dat het dieet van een moeder voor de conceptie een significant effect had op DNA eigenschappen van het kind.

Terwijl de genen van een kind direct geërfd worden van hun ouders wordt hoe de genen zich uiten gecontroleerd door middel van 'epigenetische ' wijzigingen in het DNA. Eén dergelijke wijziging betreft het taggen van gengebieden met chemische verbindingen met name methylgroepen en resulteert in het tot zwijgen brengen van de genen. Het toevoegen van deze verbindingen vereist belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine B2, B6 en B12, choline en methionine.

Experimenten bij dieren hebben al aangetoond dat omgevingsinvloeden vóór de conceptie kunnen leiden tot epigenetische veranderingen met invloed op de eisprong. Uit een studie uit 2003 bleek dat het dieet van een vrouwelijke muis de vachtkleur van haar nakomelingen kon veranderen door permanent modificeren van DNA methylation.1. Maar tot dit laatste onderzoek, gefinancierd door de Wellcome Trust en de MRC, is het onbekend of zulke effecten ook voorkomen bij de mens.

Senior auteur Dr Branwen Hennig , Senior Onderzoeker Wetenschapper bij de MRC Gambia Unit en de London School of Hygiene & Tropical Medicine, zei: "Onze resultaten tonen voor het eerst aan dat de voeding van de moeder op het moment van de conceptie invloed kan hebben op hoe de genen van haar kind zich levenslang zullen gedragen."

De onderzoekers vonden bij zuigelingen verwekt tijdens het regenseizoen een consequent hoger aantal methylgroepen in alle zes de genen die ze bestudeerden en dat deze verband hadden met de verschillende nutriënten in het bloed van de moeder. In het bijzonder werden sterke associaties gevonden met twee verbindingen (cysteïne en homocysteïne ), en de 'body mass index' ( BMI ) van de moeders had een extra invloed. Echter, alhoewel deze epigenetische effecten werden waargenomen bleven de functionele gevolgen onbekend.

Professor Andrew Prentice, hoogleraar International Nutrition aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine, en het hoofd van Nutrition Theme bij de MRC Unit, The Gambi , zei : "Ons lopend onderzoek toont sterke aanwijzingen dat methylvorming kan worden verstoord door tekorten aan voedingsstoffen wat kan leiden tot ziektes. Ons uiteindelijke doel is om te bepalen of een ​​optimale voeding voor moeders gebreken zou kunnen voorkomen in het methyleringproces. Preconceptioneel foliumzuur wordt al gebruikt om fouten in embryo's te vermijden. Ons onderzoek wijst naar de noodzaak van een cocktail van voedingsstoffen die kunnen komen van een aangepast dieet of supplementen."

Dr. Rob Waterland van het Baylor College of Medicine in Houston die de epigenetische analyses uitvoerde zei: "We hebben gekozen voor deze gengebieden omdat onze eerdere studies bij muizen aantoonden dat DNA-methylatie bij metastabiele epialleles bijzonder gevoelig is voor voeding van de moeder in het begin van de zwangerschap."

De auteurs merken op dat hun studie beperkt was door slechts één bloedafname tijdens de vroege zwangerschap, maar schattingen van de preconceptie voedingsstoffenconcentraties werden berekend gebruik makend van de resultaten van een bemonstering bij niet-zwangere vrouwen gedurende een volledig kalenderjaar. De auteurs zijn dan ook van plan om in verdere studies de steekproef te vergroten.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats